Petak, 23.12.2022.

10:42

Kina doživljava najveći udar korone; Ovo je tek prvi talas

Vlada Si Đinpinga usvojila je užu definiciju za ono što se smatra smrću uzrokovanom kovidom 19, što otežava prebrojavanje umrlih.

Izvor: Jutarnji list

Kina doživljava najveći udar korone; Ovo je tek prvi talas
TanjugAP Photo

Doživljava li Kina dosad najveći talas koronavirusa pitanje je kojim se bave brojni svetski zdravstveni stručnjaci zbog kontradiktornih brojki i nedostatka podataka o broju zaraženih u zemlji koja ima 1,4 milijarde stanovnika.

Procenu stanja u Kini dalo je istraživanje analitičke firme sa sedištem u Londonu, "Airfinity LTD", o čemu je izvestio Blumberg u četvrtak.

Kompanija je procenila da se Kina bori da suzbije verojatno najveću epidemiju kovida19 koju je svet video i možda beleži milion slučajeva kovida19 i 5.000 smrtnih slučajeva svaka 24 sata.

Trenutni talas slučajeva pogoršan je ukidanjem donedavno veoma strogih mera protiv kovida i pojavom podvarijante omikrona BF.7. Blumberg prenosi da bi broj dnevnih slučajeva mogao porasti na 3,7 miliona do sledećeg meseca i visokih 4,2 milijuna do marta.

Upozorenje londonske firme o više od milion slučajeva dnevno povezano je sa tri zimska talasa zaraze koje je predvideo glavni kineski epidemiolog Vu Zunyou iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Prema njegovim riječima, "prvi talas trajat će od sada od sredine januara, drugi će verovatno uslediti ubrzo nakon toga, a treći će trajati od kraja februara do sredine marta kada se ljudi budu vraćali na posao nakon praznika".

Podaci nisu pouzdani

Službeni podaci iz Kine su nepouzdani otkako je zemlja ove godine počela da ukida strategiju nulte stope kovida-19 koja je uključivala masovno testiranje, stroga pravila izolacije i lokalne karantine. Istovremneni je vlada Si Đinpinga usvojila užu definiciju za ono što se smatra smrću uzrokovanom kovidom 19, što otežava prebrojavanje umrlih.

Kina je u četvrtak iznela podatak o manje od 3.000 novih slučajeva zaraze u prethodna 24 sata. Usred ove situacije Kina je dodatno promenila način na koji broji smrtne slučajeve od kovida 19. Poručila je da brojka uključuje samo one koji umru od respiratornih bolesti poput upale pluća. Službeno je u utorak bilo samo pet smrtnih slučajeva od kovida, dva u ponedeljak, a ni jedan u prethodne dve nedelje . Službene kineske brojke govore da je od početka pandemije pre skoro tri godine u toj zemlji od kovida umrlo 5.241 osoba.

Prema nedavnim izveštajima CNN-a i Fajnenšnal Tajmsa, ulice Pekinga su prazne, a krematorijumi rade preko svojih kapaciteta, iako Kina nije prijavila ni jedan novi smrtni slučaj od kovida 19. Rojters je preneo da je ispred krematorijimua u pekinškoj četvrti Tongžou viđeno mnogo policije i oko 40 mrtvačkih kola kako čekaju u redu dok je parkiralište ispred krematorijuma puno. U krematoriju su se oko 20-ak leševa okupili članovi porodice u tradicionalnoj beloj odeći. Nije bilo moguće proveriti jesu li smrtni slučajevi uzrokovani kovidom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: