Kineske policijske stanice u Zagrebu? Oglasilo se hrvatsko ministarstvo

Zagreb -- Hrvatska policija nema informacije o postojanju ili delovanju ilegalnih kineskih policijskih stanica u Zagrebu ili Hrvatskoj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To je u nedelju saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske povodom pisanja američke televizijske mreže Si-En-En o prisustvu kineske policije u najmanje 53 zemlje širom sveta, uključujući Hrvatsku, Srbiju i Rumuniju.

Pozivajući se na nevladinu organizaciju Sejfgard difender, koja prati stanje ljudskih prava u Kini, Si-En-En je objavio da u svetu postoji više od stotinu kineskih policijskih stanica koje prate, maltretiraju i ponekad vraćaju u domovinu kineske državljane koji žive u egzilu.

Kina to radi na osnovu bilateralnih bezbednosnih sporazuma između Evrope i Afrike, navodi Si-En-En.

U Ministarstvu tvrde da su u Hrvatskoj kineski policajci boravili samo radi lakše komunikacije sa kineskim turistima, a saradnju sa Kinom ocenjuju profesionalnom i pozitivnom, prenela je Hina.

"Ni iz sopstvenog, niti iz saznanja agencija sa kojima sarađuje, Uprava policije nema informacija o postojanju ili delovanju nelegalnih policijskih stanica u Zagrebu ili Hrvatskoj'', rekla je Hini portparolka MUP-a Jelena Biki.

Ona je dodala da su na osnovu bilateralnog sporazuma, kineski policajci boravili u Hrvatskoj ''mesec dana sa ciljem da hrvatskim kolegama olakšaju komunikaciju sa turistima iz Kine''.

Od 2018. godine, tokom letnjih meseci, kineski policajci su bili učesnici u projektu Hrvatska sigurna turistička destinacija.

Tada je u Hrvatskoj boravilo ukupno osam kineskih policajaca, a godinu dana kasnije njih osam.

Tokom 2020. i 2021. godine kineski policajci nisu boravili u Hrvatskoj, a ove godine boravilo je osam.

Osim toga, saradnja hrvatske policije se po potrebi ostvaruje preko kineskog izaslanika u kineskoj ambasadi u Zagrebu zaduženog za vojnu i policijsku saradnju, naveli su još iz hrvatskog MUP-a.

Peking je negirao da ima neprijavljene policijske snage van svoje teritorije.

"Nadamo se da će relevantne strane prestati sa optužbama jer se stvaraju tenzije. Neprihvatljivo je koristiti ovo kao izgovor za prebacivanje krivice na Kinu", saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova u novembru za Si-En-En.

Kina je tvrdila da su objekti postavljeni da pomognu kineskim iseljenicima u administrativnim procedurama kao što je obnavljanje vozačkih dozvola.

Kina je takođe rekla da su kancelarije odgovor na pandemiju kovid-19, zbog koje mnogi građani u drugim zemljama nisu mogli da obnove svoja lična dokumenta.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da u prekomorskim stanicama rade volonteri, ali se u međuvremenu, kako navodi Si-En-En, ispostavilo da se u nekim slučajevima radi o ljudima koji su zaposleni po višegodišnjim ugovorima.

Ranije danas je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo da nema saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji o čijem postojanju izveštavaju pojedini mediji, ukazavši da u Srbiji nisu prisutni policijski službenici Kine.

SOA: Već neko vreme smo upoznati

"SOA je već neko vreme upoznata sa pitanjem delovanja takozvanih 'tajnih policijskih stanica' NR Kine u pojedinim evropskim zemljama i smatra to u skladu sa svojim kontraobaveštajnim zadacima. SOA sarađuje i sa međunarodnim partnerima, posebno u okviru sigurnosne saradnje članica EU.Iz pravnih i sigurnosnih razloga nismo u mogućnosti da iznosimo naše postupanje i nalaze, ali možemo konstatovati da u Republici Hrvatskoj nije bilo kršenja ustavnog poretka niti ugrožavanja kontraobaveštajne zaštite", navodi se u saopštenju Sigurnosno-obaveštajne agencije.

"Hrvatske obavještajne agencije, pre svega policija i DORH, trebale bi da otkriju takve osobe i identifikuju ih, i da zaustave njihovu aktivnost i procesuirati ih prema zakonskim propisima Republike Hrvatske. To mogu hrvatske službe i policija, imaju snagu i sredstva, ali takva obrada zahteva i političku odluku jer će na taj način biti doveden u pitanje odnos Kine i Hrvatske", rekao je Ante Letica, bivši menadžer operacija SOA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu