Grosi: "Misija je završena"

Jednonedeljna misija stručnjaka za nuklearnu bezbednost i bezbednost u nuklearnoj elektrani u Černobilju je završena, naveo je generalni direktor IAEA.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) je završila jednonedeljnu ekspertsku misiju za nuklearnu bezbednost i bezbednost u Černobilju, uključujući zonu isključenja koja je postavljena oko nuklearne elektrane nakon nesreće 1986, naveo je generalni direktor IAEA Rafael Grosi u saopštenju objavljenom danas na sajtu IAEA.

Misija će pomoći da se otvori put za nadogradnju i poboljšanje nuklearne bezbednosti elektrane, stoji u saopštenju.

Eksperti IAEA su, takođe, stekli bolje razumevanje bezbednosnih potreba nuklearne elektrane i pružili savete i smernice o praćenju radijacije, navedeno je u saopštenju.

Na zahtev ukrajinske vlade, IAEA će u narednim sedmicama rasporediti ekspertske misije u nuklearne elektrane Rovenskaja, Hmelnickaja i Južnoukrajinskaja.

U sredu je širom Ukrajine izdato vazdušno upozorenje koje je trajalo više od dva sata.

Dnjepropetrovsk, Kijev, Lavov, Nikolajev, Odesa, Harkov i drugi gradovi prijavili su eksplozije i oštećenja na infrastrukturnim objektima.

Prema ukrajinskom Ministarstvu energetike, sve tri nuklearne elektrane pod kontrolom Kijeva (Rovenskaja, Hmelnickaja i Južno-Ukrajinskaja) su isključene iz električne mreže, kao i većina termo i hidroelektrana i objekata za prenos električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu