Zbog ovog poteza Rusije drhtaće Zelenski i Zapad; "Nema im ravnih u svetu"

Sve raketne jedinice Rusije naoružane su savremenim i jedinstvenim raketnim sistemima "iskander-M", njima nema ravnih u svetu, saopštila je Rusija.

Izvor: B92

Subota, 19.11.2022.

12:08

Zbog ovog poteza Rusije drhtaće Zelenski i Zapad;
EPA/YURI KOCHETKOV

"Jedinice raketne artiljerije naoružavaju se savremenim sistemima, koji se uspešno koriste tokom specijalne vojne operacije", navodi se u saopštenju.

U sastav naoružanja raketnih formacija uvrštavaju se višecevni raketni lanseri velikog i srednjeg kalibra – "tornado-S" kalibra 300 milimetara i "tornado-G" kalibra 122 milimetara.

Prednosti ovih raketnih bacača su povećana snaga raketa, velika brzina paljbe, veliki domet i mobilnost sistema.

Kako se ističe, arsenali artiljerijskih jedinica nastavljaju da se popunjavaju modernizovanim samohodnim haubicama 2S19M2 "mstsa-S".

Ovo borbeno vozilo može da deluje u režimu "baraža paljba" tokom koga nekoliko projektila, koji se ispaljuju iz jednog topa pod različitim uglovima, istovremeno pogađa metu čime je poraz protivnika zagarantovan.

U Oružanim snagama Rusije 19. novembra obeležava se Dan raketnih snaga i artiljerije.

Praznik je ustanovljen pre 78 gpdina za velike zasluge artiljerije tokom bitke za Staljingrad.

Upravo na današnji dan 1942. godine počela je kontraofanziva Crvene armije koja je označila prekretnicu u Velikom otadžbinskom ratu. Operacija "Uran“ bila je jedna od ključnih u suprotstavljanju fašističkim trupama.

U ovoj krvavoj borbi ispoljila se odlučujuća uloga artiljerije kao glavne vatrene udarne snage, koja je doprinela konačnom porazu neprijatelja.

Raketni sistemi "Iskander" imaju domet do 500 kilometara i izuzetnu preciznost, kao i veliku mobilnost. Rakete mogu da nose i konvencionalne i nuklearne bojeve glave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: