Beogradski Prajd 2023. godine biće održan 9. septembra

Beograd -- Beogradski Prajd 2023. godine biće održan 9. septembra, saopštili su organizatori.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphoto/marcbruxelle
Foto: depositphoto/marcbruxelle

Beogradska Parada ponosa zakazana je za drugi vikend septembra sledeće godine, a organizatori poručuju da i ove godine Prajd prijavljuju skoro godinu dana unapred kako bi državni organi imali dovoljno vremena da obave sve pripreme.

Zahtevi Beograd Prajda ostaju isti i nisu se menjali od 2017. godine, a podrazumevaju usvajanje Zakona o istopolnim partnerstvima, Zakona o rodnom identitetu, javnu osudu od strane vlasti za govor mržnje i nasilje koje je usmereno ka LGBTI+ zajednici, usvajanje akcionih planova za LGBTI+ zajednicu, edukaciju mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, rehabilitaciju svih građana Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta, kao i i besplatnu i lako dostupnu preekspozicionu i postekspozicionu profilaksu (PrEP i PEP).

Takođe, Beograd Prajd zahteva od policije i tužilaštva da bez odlaganja pronađu i procesuiraju sva lica koja su bila nasilna prema učesnicima ovogodišnjeg EuroPride-a i time jasno pokažu da država ima volje i snage da se obračuna sa nasilnicima i garantuje bezbednost svima.

Beograd Prajd podseća i da je ovogodišnja zabrana šetnje u okviru EuroPride-a, koju je izdalo Ministasrtvo unutrašnjih poslova, bila neprihvatljiva i da su se organizatori zbog toga obratili Ustavnom sudu, od kog očekuju da, u skladu sa svojom dosadašnjom praksom, zabranu proglasi neustavnom.

Uprkos svim izazovima i preprekama, ali i promeni rute u poslednjem trenutku koja je imala za cilj da unizi i obeshrabri LGBTI+ zajednicu i sve učesnice i učesnike EuroPride-a, Beograd Prajd izražava veliku zahvalnost građankama i građanima, kao i međunarodnim gostima i gošćama, koji su istrajali u borbi za ravnopravnije i bolje društvo i šetali za istoriju, navodi se u saopštenju.

Beograd Prajd se još jednom zahvaljuje i svim volonterkama i volonterima koji su dali svoj doprinos u organizaciji EuroPride-a, kao i drugim organizacijama koje su pomogle da u okviru Nedelje ponosa bude organizovano više od 130 događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu