Većina Nemaca budućnost vidi kao mračnu

Ruska agresija na Ukrajinu i klimatske promene značajno su pomutili raspoloženje građana Nemačke, pokazala je studija Instituta Prognos objavljena u Vizbadenu.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2022.

19:36

Većina Nemaca budućnost vidi kao mračnu
Foto: Shutterstok/canadastock

Više od dve trećine anketiranih, 68 odsto njih između 13 i 26 godina, ocenilo je budućnost društva prilično mračnom, a isto mišljenje ima 63 odsto ispitanika između 52 i 66 godina.

Tmurno raspoloženje se objašnjava sve očiglednijim klimatskim promenama i društveno-političkim krizama poput pandemije ili rata u Ukrajini, objasnili su autori studije.

Osiguranje R+V iz Vizbadena naručilo je generacijsku studiju "Zajedno oblikujemo budućnost" povodom svoje stogodišnjice.

Za reprezentativnu studiju, Institut je anketirao generaciju takozvanih starijih "bejbi bumera" od 52 do 66 godina i mladu "generaciju Z" od 13 do 26 godina, a učestvovalo je ukupno više od 2.000 ljudi.

Istraživanje je bilo u martu i aprilu ove godine, odnosno nakon početka ruske agresije na Ukrajinu.

Studija je pokazala i da 81 odsto svih "bejbi bumera" i 62 odsto "generacije Z" želi da baca manje hrane. Prilično isti udeo njih takođe je spreman da štedljivije koristi vodu i energente, kao i da pravi manje smeća.

S druge strane, samo 31 odsto "bejbi bumera" spremno je da zbog očuvanja klime ostavi automobil kod kuće, dok bi se 49 odsto njih odreklo putovanja avionom.

Kod "generacije Z" 44 odsto ispitanika hoće da se odrekne automobila, a 34 odsto aviona - zbog klime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: