Situacija napeta? Vučić potvrdio: "Kriza se produbljuje – KFOR laže"

Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije, osvrnuo se na sve najaktuelnije teme i predložio Narodnoj skupštini Anu Brnabić za predsednika Vlade.

Izvor: B92

Subota, 27.08.2022.

08:14

Situacija napeta? Vučić potvrdio:
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

"Mandatar je Ana Brnabić"

Na samom početku kazao je da je doneo odluku o mandataru. On je istakao da je odluka bila komplikovana, složena i unutar stranke i sa koalicionim partnerima.

"U skladu sa Ustavom, nakon što sam saslušao mišljenje predstavnika izbornih lista, doneo sam odluku o predlogu kandidata sa predsednika Vlade Srbije. Odluka je bila komplikovana i složena, i unutar najveće stranke u zemlji, i sva tri kandidata za predsednika Vlade će biti članovi Vlade. Kada je došlo do izbora između Ane Brnabić i Miloša Vučevića nijedna strana nije prevagnula, jel imaju jaku podršku u stranci. Predlažem Narodnoj skupštini Anu Brnabić za predsednika Vlade", rekao je Vučić.

On je dodao da Ana Brnabić neće biti ceo mandat predsednica Vlade, i da će 2024. godine doći do rekompozicije nove Vlade Srbije. Šta je sve Vučić poručio o formiranju nove Vlade, pročitajte OVDE.

Dodao je da Srbiji i građanima Srbije predstoji težak period, i upozorio je na opasnost od krajnje desnice koja bi mogla da razori zemlju, kao i od krajnje levice i liberala koji bi uništili sve što je nacionalno u Srbiji.

O Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se i na situaciju na Kosovu i Metohiji.

"Naši razgovori sa Albancima sa Kosova su bili vrlo neuspešni, izuzetno teški i na kraju smo došli do toga da se ne slažemo ni u čemu. Naša poruka je da nema ništa od međusobnog priznanja, j sam to njima rekao u Briselu. Ne trošite pare za smeštaj ili za karte da gubite vreme za razgovore sa mnom. Mi smo uvek spremni za kompromisno repšenje, ali do toga nismo došli. Kurti je ubeđen da će oni svojom propagandom uspeti srpski narod da ubedi da odustane od svoje države Srbije", istakao je.

Kako je naveo, "mi smo Albancima rekli dve stvari, što se tiče dokumenata. Možemo da ih izdajemo i vama i nama, ali nama je važno da Srbi sa KiM mogu da se kreću i ulaze i izlaze sa teritorije KiM. Mi smo spremni da prihvatimo njihova dokumenta, ali da izdamo jedan opšti 'disklejmer' koji bi istakli na administrativni prelazima, čime bi prihvatili njihova dokumenta".

"U tom 'disklejmeru' piše: 'Omogućavanje ličnih karata od strane Prištine se vrši samo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja, i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, niti prejudicira suverenitet'. Mi za to tražimo garantije od EU, tražimo da svaki Srbin sa severa KiM može da uđe na teritoriju KiM sa srpskim dokumentima, i da mogu da izađu kad hoće. Ako nam to potvrde, mi smo jedan manji problem rešili", naveo je.

Predsednik je kazao da on kao predsednik republike ne može da zaboravi da je Kosovo deo Srbije, nakon izjave Gabrijela Eskobara.

Vučić istakao da imamo podršku većinskog dela sveta, i da zato Priština ne može da postane deo Interpola i UN.

"U ovom trenutku u mojoj fioci i u fioci ministra spoljnih poslova se nalazi sedam dokumenata od povlačenju priznanja. Oni stalno rade da ih priznaju Vijetnam i Kenija. I mi smo radili. Bili smo uspešni, sa četiri smo povećali broj na sedam", dodao je on.

Rekao je da Kfor laže, i da po Briselskom sporazumu na severu Kosova postoji direktorat Sever, bez čijeg odobrenja albanska policija ne sme da ulazi na sever pokrajine.

"Pustite malo decu da se igraju, da misle da su jaki. Mi zbog sebe čuvamo mir. A ovi iz Kfora brzo da pogledaju Briselski sporazum" zaključio je on.

Otkazan Evro prajd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na današnjem obraćanju da će "Evro prajd" biti otkazan.

On je rekao da je odluka doneta u dogovoru sa Anom Brnabić i drugim predstavnicima političkog života Srbije, te da će biti detaljno obrazložena.

"U dogovoru sa većinom članova Vlade i predsednicom Vlade, oni će obrazložiti to zašto, biće odložena ili otkazana parada ponosa zakazana za septembar mesec. I to ne govorim zato što sam mnogo srećan, već kada imamo krizu na KiM koja neće prestati do 30. oktobra", kazao je Vučić.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: