"Cilj je bio zauzimanje Kijeva, a onda..."

Mesecima su ruski špijuni planirali zauzimanje Kijeva i zbacivanje ukrajinske vlade i predsednika Zelenskog, ali uprkos pažljivim pripremama, plan je, propao.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

A kako se tačno ova pažljivo organizovana akcija pokvarila, sada prvi put pokazuju materijali do kojih su došli ukrajinske i druge bezbednosne službe i koje je pregledao Vašington post.

U senci ruske vojne kampanje, planovi FSB-a (naslednice zloglasnog sovjetskog KGB-a) i napori ukrajinskih bezbednosnih agencija da osujeti ove iste planove uz podršku CIA, britanskog MI6 i drugih zapadnih obaveštajnih službi održane službe.

Sukob je počeo mnogo pre invazije 24. februara. Bezbednosni zvaničnici u Ukrajini, Sjedinjenim Državama i Evropi razgovarali su pod uslovom da ostanu anonimni za The Vashington Post (VP) kako bi otkrili tajne operacije.

Rekli su da je FSB zagovarao ratni plan zasnovan na ideji da će brzi napad srušiti vladu za nekoliko dana, da će Zelenski biti ubijen, zarobljen ili prognan.

Šifrovana uputstva

Ruska služba bezbednosti FSB počela je da šalje šifrovana uputstva svojim doušnicima u Kijevu pre invazije. Spakujte se i bežite iz glavnog grada radi sopstvene bezbednosti tokom početne faze rata, rečeno im je, ali ostavite ključeve svojih domova. Viši oficiri u jedinici FSB zvanoj Operativno informativno odeljenje imali su zadatak da svrgnu ukrajinsku vladu i nadgledaju postavljanje proruskog režima. Operativci su bili toliko sigurni u svoj plan da su poslednjih dana pred rat uredili sigurne kuće i smeštaj u doušničkim stanovima u koje su planirali dolazak njihovog osoblja.

Igor Kovalenko, koga je Ukrajina identifikovala kao višeg oficira FSB u Odeljenju za operativne informacije, bio je među onima koji su planirali da stignu u Kijev krajem februara. Kovalenko je godinama bio glavni koordinator za neke od najistaknutijih ukrajinskih političara i vladinih zvaničnika na platnom spisku Kremlja, uključujući članove proruske opozicione partije kojom je predsedavao Viktor Medvedčuk, blizak Putinov prijatelj. U poruci podređenom u FSB 18. februara, Kovalenko je sugerisao da je bacio oko na stan u okrugu Obolon u Kijevu koji gleda na reku Dnjepar. Kovalenkov podređeni, koji je služio u vladi Zelenskog, vratio je adresu, brojeve telefona i šifre koje su korišćene za komunikaciju sa doušnikom, rekli su ukrajinski zvaničnici. Zvaničnici su odbili da identifikuju doušnika, ali su rekli da je priznao da mu je FSB dao instrukcije da napusti Kijev nekoliko dana pre invazije.

Slične izjave dali su i drugi doušnici koje su uhapsile ukrajinske vlasti. Rečeno im je: "Kada se vratite, sve će biti drugačije", tvrdi jedan zvaničnik. Stan na Obolonu stavljen je pod nadzor SBU nakon što se adresa pojavila u komunikacijama. Ukrajinska SBU je direktni naslednik KGB-a i zapošljava veliki broj oficira koji su prošli obuku na akademiji KGB-a u Moskvi. Strah od lojalnosti čak i višeg osoblja je izvor stalne anksioznosti. Ukrajina je u nekoliko navrata pokušavala da počisti svoje redove, a za to je u jednom trenutku angažovana i CIA. Nekoliko visokih oficira SBU optuženo je za izdaju. Među njima je i bivši šef administracije agencije u Hersonu, koji je optužen da je naredio podređenima da napuste svoja mesta dok su ruske snage ušle u region. Prošlog meseca ukrajinske vlasti su uhapsile još jednog službenika SBU opisanog kao agenta koji spava, Olega Kuliniča. Ivan Bakanov, direktor SBU i prijatelj Zelenskog iz detinjstva, postavio ga je u više činove službe. Odluka Zelenskog da smeni Bakanova sa mesta direktora SBU posle Kuliničevog hapšenja bila je podstaknuta negodovanjem zbog njegovog neuspeha da „očisti“ agenciju od ruskih simpatizera, rekao je Andrej Smirnov, zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika.

"Kada su započeli operaciju 24. februara, cilj je bio da zauzmu Kijev", rekao je za VP visoki ukrajinski zvaničnik. "Očekivali su da će to dovesti do domino efekta u celoj zemlji, da će prvo zauzeti centralnu vlast, a zatim pojačati svoje prisustvo u svim drugim regionima."

Putin je želeo više opcija

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

U sklopu plana, tvrde Ukrajinci, FSB je formirao najmanje dve grupe proruskih vlada, a ne samo jednu kako su verovali britanski obaveštajci. Nije sasvim jasno zašto je Rusija mobilisala dve različite grupe, iako je najverovatnija teorija da je Putin jednostavno želeo da ima više opcija na raspolaganju.

Jedna vlada je bila postavljena u Belorusiji i u njenom centru je bio Viktor Janukovič. Avion bivšeg predsednika Ukrajine je 7. marta sleteo u Minsk i Janukovič je ubrzo potom objavio otvoreno pismo Zelenskom u kojem je rekao da je „njegova dužnost da zaustavi krvoproliće i da pregovara o miru po svaku cenu“. Tokom sledeće nedelje, Janukovičev šef bezbednosti razgovarao je tri puta sa visokim zvaničnikom ukrajinskog odeljenja FSB-a, prema informacijama koje su presrele ukrajinske obaveštajne službe.

Još jedna vlada u senci, u kojoj su bili brojni članovi bivše Janukovičeve vlade, okupila se na jugoistoku Ukrajine, na teritoriji koju su u prvim danima rata okupirale ruske snage. Među njima je bio i Oleg Carov, nekada jedan od vodećih ljudi Janukovičeve Partije regiona. On je objavio da se nalazi u Ukrajini objavom na Telegramu, napisavši da će "Kijev biti oslobođen fašista".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu