Hrvat iz kaveza u Donjecku poručio: Poslednji put sam zapucao pre rata

Hrvat Vjekoslav Prebeg izjasnio se pred sudom u Donjeckoj Narodnoj Republici da nije kriv.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Tanjug/AP Photo
Tanjug/AP Photo

On je optužen da je kao ukrajinski plaćenik učestvovao u rušenju vlasti te mu preti smrtna kazna.

"Izjavio je da su njegove dužnosti na ratištu bile ograničene na praćenje neprijateljskih položaja i da nije učestvovao u oružanim sukobima protiv ruskih snaga.

Poslednji put je pucao pre početka rata u Ukrajini, navode ruski mediji koji su pratili suđenje, prenela je slovenačka novinska agencija STA u utorak.

Takođe, u sudu u Donbasu od 15. avgusta počelo je suđenje protiv Prebega, Šveđanina Matijasa Gustavsona i Britanaca Džona Hardinga, Andreja Hila i Dilana Hejlija.

Gustavson, Prebeg i Harding optuženi su za pokušaj "nasilnog preuzimanja vlasti ili nasilnog zadržavanja vlasti", kao iza "učestvovanje u vojnom sukobu ili vojnim delovanjima kao plaćenici", navodi ruska Izvestija.

Njima trojici preti smrtna kazna, dok je Hill optužen samo za potonje, a Hejlija za "učestvovanje u regrutiranju plaćenika za upotrebu u oružanom sukobu".

Interfaks navodi da će se iduće ročište održati u oktobru.

Ruski mediji objavili su videosnimke na kojima se vidi da su optuženi na sudu bili u kavezu.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj republici.

Zvanični Zagreb "odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima", saopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskim poslova ranije ovoga meseca.

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom porodicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu