Zaharova optužila Vašington i Brisel: Ko napada nuklearku u Zaporožju?

Rusija će učiniti sve što je potrebno da stručnjaci IAEA posete nuklearnu elektranu u Zaporožju, saopštila je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.08.2022.

15:46

Zaharova optužila Vašington i Brisel: Ko napada nuklearku u Zaporožju?
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

On je osudila "pokušaje da se dolazak te misije opstruira".

Zaharova je ocenila da zvanični Kijev "neumesne izjave koje jedna po jedna dolaze iz Evropske unije u pokušaju da se postignu imaginarni politički poeni", shvata kao "zeleno svetlo" da se stvore prepreke dolasku misije IAEA.

"Oštro osuđujemo pokušaje da se opstruira dolazak misije. U bliskoj saradnji sa IAEA i njenim vođstvom učinićemo sve što je potrebno da stručnjaci Agencije posete nuklearku i daju istinitu procenu destruktivnih akcija ukrajinske strane", navela je Zaharova u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Ona je pozvala Vašington, Brisel i druge zapadne prestonice da obustave svoje "neodgovorne igre i intrige oko nuklearke Zaporožje" i da hitno zatraže od vlasti u Kijevu da obustave napade na nuklearku i obližnje teritorije, prenosi ruska agencija. RIA novosti navodi da su ukrajinske trupe u subotu ponovo pucale na grad Energodar u Zaporoškoj oblasti i nuklearnu elektranu Zaporožje.

Nuklearka se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini Energodara i to je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instaliranom kapacitetu. Nuklearka je od marta pod kontrolom ruske vojske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: