Tajvan čeka sudbina Ukrajine? "Uspon Kine smeta Americi"

Tajvan bi mogao da postane nova Ukrajina, ako SAD ne odustanu od svoje trenutne politike, izjavio je Jan Anlin.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Ako se sadašnja situacija, sa svojim ratnim rizicima, razvija u istom pravcu, onda se ne može isključiti mogućnost "nenamernog pucanja" u Tajvanski moreuz. Onda sutrašnji Tajvan može postati današnja Ukrajina. Komunistička partija i vlada Kine stalno promovišu politiku mirnog razvoja odnosa između dve obale i politiku zajedničkog razvoja, idu putem mirnog ujedinjenja u skladu sa principom "jedna zemlja - dva sistema" i, osim ako je to apsolutno neophodno, neće se opredeliti za ujedinjenje vojnom silom", rekao je izjavio je u četvrtak za ruski "TASS" zamenik direktora Šangajskog instituta za međunarodne studije Jan Anlin.

On je opisao trenutnu situaciju u regionu Tajvanskog moreuza kao napetu. Nesuglasice traju poslednjih nekoliko godina i zbog toga mnogi strahuju od izbijanja oružanog sukoba.

"Glavni razlog za to leži u američkoj strategiji i politici, zasnovanoj na želji da se Kina obuzda. Vašington se boji kineskog uspona. Dovodeći u pitanje fundamentalne interese Kine, SAD nastoji da obuzdaju njen razvoj", izjavio je zamenik direktora Šangajskog instituta za međunarodne studije.

Još jedan razlog za aktuelnu krizu Jan vidi u politici tajvanske vladajuće Demokratske progresivne partije od 2016. godine, koja je postavila kurs ka nezavisnosti ostrva i prekidu veza sa kontinentalnom Kinom, kao i približavanju Sjedinjenim Državama.

"Ovo dovodi u pitanje princip "jedne Kine", univerzalno priznat od međunarodne zajednice, i šteti nekada mirnim i stabilnim odnosima između dve strane Tajvanskog moreuza", zaključio je stručnjak za međunarodne odnose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu