Kurti iskren: "Postojao je rizik oružanog sukoba 31. jula"

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da je u opštinama na severu Kosova 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Kurti: "Treći svetski rat na Balkanu? Veoma verovatno. Srbi imaju dva meseca"

I to zbog, kako je naveo "straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raški i Beogradu".

On je za Radio Slobodna Evropa rekao da su barikade na severu Kosova tako postavljene da se moglo pucati na vozila i ljude koji prolaze putevima na tom području. -

Kurti je rekao da neće razgovarati o odlukama o registarskim tablicama i ulaznim dokumentima na sastanku koji će imati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 18. avgusta u Briselu.

Kako je kazao, da bi se izbegle tenzije od 31. jula, međunarodni faktori "moraju da odbiju Beograd u njegovom destruktivnom pristupu Kosovu".

Premijer Kosova je stavio do znanja da postoje sumnje o infiltracijama iz Rusije, jer prema njegovim rečima, Kremlj želi da iskoristi Srbiju kao platformu za destabilizaciju Balkana, a posebno za napad na Kosovo.

Kada je reč o sporazumu o Zajednici srpskih opština, on je rekao da su neophodne organizacije koje objedinjuju opštine sa određenim geografskim ili ekonomskim obeležjima, ali ne i one po nacionalnoj pripadnosti.

Prema njegovoj oceni, organizovani kriminal u tom delu predstavlja rizik ne samo za javni red i nacionalnu bezbednost Kosova, već i bezbednosne organe, odnosno Policiju Kosova koja im se kako kaže "sa neverovatnom profesionalnošću i neviđenom hrabrošću suprotstavlja i u tome ima uspeha".

"Od aprila prošle godine do jula ove godine inicirali smo 69 slučajeva protiv kriminala i krijumčarenja na severu, i realizovano je 35 policijskih akcija", kazao je on.

Kurti je ocenio da ne može da kaže da Kosovo ima kontrolu na severu kao u drugim delovima.

"Ali, mogu da kažem da od 1999. godine, kada je Kosovo oslobođeno, do danas nikada nije bilo borbe protiv kriminala i korupcije, i delovanja kosovske policije na severu Kosova kao ove godine. Dakle, pojačavamo borbu protiv kriminala i korupcije jer ilegalne strukture su i kriminalne strukture, to su i kriminalne bande", rekao je Kurti.

Kosovski premijer dodao je da se protiv kriminalnih bandi na severu Kosova ne bore zato što su po nacionalnosti Srbi, već zato što krše zakon, i naglasio da su neki od njih pored toga što imaju poternice na Kosovu, i na crnoj listi američkog trezora.

"Organizovani kriminal je međunarodni i multietnički. Ima i državljana drugih balkanskih zemalja, ali ima i kosovskih Albanaca. Dakle, mi ne ciljamo ljude po etničkoj pripadnosti, već po kriminalnoj aktivnosti", istakao je Kurti.

Govoreći o narednom susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 18. avgusta kazao je da još uvek nisu dobili teme o kojima će biti reči na sastanku.

"Ali, tokom komunikacije sa potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Borelom, rekli smo da treba da težimo sporazumu, ne dijalogu zbog dijaloga, već dijalogu za sporazum, da ovaj sporazum treba da bude pravno obavezujući. I pored toga, sporazum koji normalizaciju čini potpunom, sa uzajamnim priznanjem u središtu", rekao je Kurti.

U tom smislu, dodao je on, zainteresovan je da 18. avgusta otvoreno razgovaraju o sastavnim elementima opšteg okvira sporazuma koji žele da postignu dijalogom, ali da neće pregovarati o odlukama Vlade Kosova o registarskim tablicama i reciprocitetu u ličnim dokumentima.

Ocenio je da u okviru ovog mandata postoje mogućnosti, volja i interes da se realizuje pravno obavezujući sporazum za punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, u čijem središtu je međusobno priznanje.

"Dakle, Kosovo postoji, mi smo nezavisna, suverena i demokratska država. Ono što nije u redu je naš odnos sa Srbijom. To nije normalan odnos i treba ga normalizovati", zaključio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu