Sprovedena istraga - nema opasnih materijala na mestu pada aviona; Pronađena tela stradalih

Na mestu pada ukrajinskog aviona Antonov An-12BK kod grada Kavala na severu Grčke, nisu pronađeni opasni materijali.

Izvor: B92

Nedelja, 17.07.2022.

18:10

Sprovedena istraga - nema opasnih materijala na mestu pada aviona; Pronađena tela stradalih
Tanjug/ AP Photo/Giannis Papanikos

To je izjavio danas predstavnik za štampu Vatrogasne službe Janis Artofios, posle sprovedene istrage tokom dana.

On je na konferenciji za novinare rekao i da je jedno telo pronađeno, a drugo identifikovano, preneo je grčki list "Katimerini".

"Druga faza je počela. Pripadnici vojske i 30 vatrogasaca formiraće bezbedne prolaze za transport i dekontaminaciju tela", istakao je Artofios.

I gradonačelnik opštine Pangea, kojoj pripadaju dva sela u blizini nesreće, Filipos Anastasijadis izjavio je da bela supstanca nepoznatog porekla koja je otkrivena u zoni pada letelice nije radioaktivan ili biološki materijal opasan po zdravlje ljudi.

Naveo je da je to zaključak istrage koju su sproveli službenici specijalne nuklearno-biološko-hemijske odbrambene kompanije GETE koji su stigli iz Atine.

Ova činjenica otvara put za pristup telima osmočlane posade aviona, koja će biti odvezena na veštačenje u Komotini, odakle će biti predata diplomatskim predstavnicima Ukrajine u Grčkoj.

U isto vreme, timovi bataljona za deminiranje nastavljaju težak zadatak lociranja municije koja je rasuta oko olupine aviona.

Pronađena tela

zvučena su tela svih osam članova posade ukrajinskog teretnog aviona Antonov An-12BK, koji se srušio kod grada Kavala na severu Grčke, javlja grčki "Katimerini".

Kako prenosi grčki "Katimerini", izvučena su tela tri osobe. Portparol Vatrogasne službe Janis Artofios je naveo da će pripadnici vojske i 30 vatrogasaca formirati bezbedne prolaze za transport i dekontaminaciju tela.

Avion koji je pao u Grckoj pre tri dana sleteo u BiH

Kargo avion koji se sinoć srušio u Grčkoj pre tri dana je sleteo na aerodrom u Sarajevu, a u njemu je dopremljen novac za Centralnu banku Bosne i Hercegovine (BiH), prenosi portal Kliks.

Novac je transportovan iz Pariza za Sarajevo, a prema pisanju sarajevskog portala, taj let je protekao bez ikakvih problema i pošiljka je u pratnji službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH uspešno isporučena.

Avion je sledećeg jutra iz Sarajeva odleteo za Beograd, a nakon toga za Ankaru i Niš, navodi Kliks.

Letelica se sinoć nešto pre 23 sata srušila kod grada Kavala na severu Grčke, a reč je o ukrajinskom avionu Antonov An-12, koji je leteo iz Niša za Aman.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je avion u vlasništvu firme Meridian ltd iz Ukrajine, koji je sinoć pao na teritoriji Grčke, a poleteo iz Niša, prevozio 11,5 tona robe namenske industrije Srbije ka Bangladešu, čije je Ministarstvo odbrane bilo i kupac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: