Napeto: Amerikanci ispalili svetlosnu raketu upozorenja VIDEO

Ratni brod SAD ispalio je svetlosnu raketu upozorenja, kako bi odvratio patrolni čamac Iranske revolucionarne garde koji je išao pravo na njega.

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2022.

10:06

Napeto: Amerikanci ispalili svetlosnu raketu upozorenja VIDEO
Tanjug/Adam Warzawa

Taj incident odigrao se u strateškom Ormuskom moreuzu, saopštila je Američka mornarica, a prenosi AP.

Peta flota američke mornarice, stacionirana na Bliskom istoku, navela je da su tri brza čamca Iranske revolucionarne garde imala "nebezbedan i neprofesionalan" susret kada su američki brodovi Siroko i Čokto kaunti juče prolazili kroz uski prolaz koji deli Omanski zaliv od Persijskog zaliva.

Mornarica je navela da je jedno od plovila iranske garde jurilo direktno ka američkom brodu Siroko pre nego što je promenilo putanju.

Kako je navedeno, Siroko je ispalio svetlosnu raketu upozorenja. Ceo incident je trajao oko sat. Iran još nije potvrdio da se dogodio incident u prolazu, kroz koji prolazi petina celokupne trgovine naftom, navodi AP.

Izgred se dogodio u vreme kada su tenzije u regionu visoke, pošto nije postignuta obnova iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama, a pregovori su u zastoju, dok Teheran u svom nuklearnom programu obogaćuje uranijum do nivoa najbližeg nivou za proizvodnju oružja, navodi AP.

Kako se navodi, u videu koji je objavila američka peta flota sa sedištem u Bahreinu, vidi se brzi iranski gliser "Guard Boghammar" kako se kreće prema "Siroču".

Na snimku može da se vidi kako "Siročo" više puta trubi, ali iranski gliser ne menja smer, navodi agencija i dodaje da se mogla čuti i signalna raketa. Mornarica je za AP rekla da je ovo drugi takozvani "nebezbedan i neprofesionalan'' incident koji je imala sa Iranom poslednjih meseci.

Jučerašnji incident u koji su uključeni Iranska revolucionarna garda i američka mornarica desio se u trenutku kada su tenzije i dalje prisutne zbog zaustavljenih pregovora oko oživljanja iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama, piše agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: