Haos u Briselu: Izjava koju bi trebalo da potpišu lideri iz BiH; Dodik: Neću potpisati; Komšić nezadovoljan

Milorad Dodik izjavio je da neće dozvoliti da se potpiše bilo kakav politički dokument u kojem se na bilo koji način kvalifikuju sukobi u Ukrajini.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 12.06.2022.

20:19

Haos u Briselu: Izjava koju bi trebalo da potpišu lideri iz BiH; Dodik: Neću potpisati; Komšić nezadovoljan
EPA/EFE/FEHIM DEMIR

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD večeras učestvuje na sastanku lidera parlamentarnih stranaka BiH sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Briselu.

Dodik je na Tviteru istakao da su za "sve političare iz Srpske obavezujući samo zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, koji kažu da ostajemo neutralni".

Sastanak lidera parlametarnih stranaka u BiH sa Mišelom još uvek je u toku, prenosi RTRS.

Pojedini mediji u BiH su objavili dokument za koji navode da je politički sporazum, a koji se, između ostalog, dotiče i odnosa BiH prema rusko-ukrajinskom sukobu.

Dodik je pred početak sastanka rekao da je sve u vezi sa sastankom mistično, kao i u vezi sa dokumentom o kojem se govori, ali da je ovo prilika da svi sednu za isti sto i razgovaraju.

Šta piše u dokumentu

Od lidera političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji danas borave na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Briselu, očekuje se potpisivanje zajedničkog dokumenta pod nazivom "Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne BiH koja napreduje na evropskom putu".

Prema dokumentu, koji je objavio sarajevski portal Istraga.ba, politički lideri iz BiH ponavljaju svoju opredeljenost za očuvanje i izgradnju mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države BiH, uspostavljene u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Osim toga, obavezuju se na poštovanje principa vladavine prava i sprovodjenje slobodnih i demokratskih izbora, kao i razvijanje demokratskih institucija na svim nivoima vlasti.

Od njih se traži da poštuju i principe i vrednosti na kojima se zasniva Evropska unija i demokratska društva, kao i budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. U dokumentu se ističe važnost sprovođenja reformi, koje unapredjuju evropske integracije BiH, odnosno realizacija 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije.

Od političkih lidera iz BiH se očekuje da "prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornosti prema svim građanima BiH", podsećajući ih na "rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o agresiji na Ukrajinu, usvojenu 2. marta ove godine".

Za postizanje ovih ciljeva, navodi se u dokumentu, učesnici se slažu da je neophodno ojačati poverenje, dijalog, izgradnju kompromisa, kao i raditi na miru i međusobnom poštovanju među svim narodima i građanima u BiH. Naglašena je i važnost produžetka mandata EUFOR-a Althea i njegovog kontinuiranog prisustva u toj državi, radi "održavanja bezbednog" okruženja.

"Posvećeni su punom poštovanju svih konačnih i obavezujućih medjunarodnih i domaćih sudskih odluka, uključujući i one Ustavnog suda Bosne i Hercegovine", stoji u dokumentu.

U zajedničkoj izjavi politički lideri iz BiH pozivaju se da preduzmu sve potrebne korake da bi opšti oktobarski izbori bili efikasno organizovani i sprovedeni, uz neophodna sredstva.

"Stranke će izbornu kampanju voditi pošteno, konstruktivno i bez retorike koja izaziva podjele i mržnju", naglašava se u dokumentu.

Posle izbora, dodaje se, političke stranke će konstruktivno saradjivati da bi se obezbedilo brzo formiranje novog zakonodavstva i izvršne vlasti na svim nivoima vlasti u zakonom propisanim rokovima.

Kada je reč o ispunjenju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske Komisije, od političkih lidera u BiH se traži da najkasnije u roku od 6 mjeseci od formiranja vlasti na državnom nivou usvoje Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH (VSTS), Zakon o sudovima, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o javnim nabavkama.

Od njih se zahteva da sprovedu ograničene ustavne i izborne reforme, u u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, preporukama Venecijanske komisije i preporukama OSCE/ODIHR-a i GRECO-a, kao i da u potpunosti obnove redovan politički dijalog sa EU.

Od političkih stranaka iz BiH se traži i da obezbede potpuno funkcionisanje institucija na državnom nivou, da obezbede pravnu sigurnost u raspodeli nadležnosti izmedju nivoa vlasti, da ojačaju prevenciju i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da poduzmu korake ka poboljšanju ukupnog funkcionisanja javne uprave, uspostavljanjem profesionalne i depolitizirane državne službe.

U dokumentu se traži i nastavak uskladjivanja spoljne politike BiH sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Lideri političkih stranaka iz BiH treba da se obavežu da su posvećeni preduzimanju konkretnih koraka za promovisanje okruženja pogodnog za pomirenje u cilju prevazilaženja nasleđa rata.

Komšić: Ne idem u Brisel, jer nisam zadovoljan formatom razgovora

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je odlučio da ne prisustvuje sastanku koji je danas organizovao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u Briselu, jer nije zadovoljan njegovim formatom.

Čović je danas najpre naveo da ne želi da ide u Brisel, jer će tamo biti i član Predsedništva BiH Željko Komšić, potom da ima stomačne tegobe, a zatim je na Tviteru objavio da nije zadovoljan formatom razgovora i da je „nemoguće postići dogovor sa onima koji krše Dejtonski sporazum“, prenosi Klix.ba.

"Od jedne hrvatske političke stranke danas je u Briselu zatraženo da pregovara o političkom sporazumu sa devet bošnjačkih i šest srpskih stranaka. Format je bio obeshrabrujući i nemoguće je bilo postići fer dogovor sa onima koji promovišu kršenje Dejtonskog sporazuma", napisao je Čović, prenosi sarajevski portal.

On je u objavi na Tviteru ponovio svoj raniji stav da je razlog njegovog nedolaska i Komšić kojeg on naziva "drugim bošnjačkim članom Predsedništva BiH".

"Nema smisla prisustvovati sastancima koji će legitimisati i promovisati dva bošnjačka člana Predsedništva i sve one koji ne dele osnovne ustavne principe. Veliko hvala Šarlu Mišelu i Andreju Plenkoviću", napisao je Čović, prenosi Kliks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: