Posle dva meseca – sloboda? Haos na ulicama

Ulice u Pekingu su danas bila zakrčene vozila jer je građanima u dva okruga dozvoljeno da se vrate na posao.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2022.

09:30

Posle dva meseca – sloboda? Haos na ulicama
EPA-EFE/Mark R. Cristino

Šangaj se bliži ukidanju dvomesečnog potpunog zatvaranja zbog kovida 19 od srede, a broj novih slučajeva u Kini je opao.

Kina je jedina supersila koja vodi beskompromisnu ​​politiku nulte tolerancije prema ljudskoj rasi, čiji je cilj iskorenjivanje žarišta po svaku cenu, dok većina sveta pokušava da živi sa virusom. Kina prijavljuje stotine novih slučajeva svakog dana, a mnoge zapadne zemlje beleže desetine hiljada novih slučajeva svakog dana. Stroge epidemiološke mere, a posebno potpuno zatvaranje najnaseljenijeg kineskog grada, oslabile su drugu po veličini svetsku ekonomiju i poremetile globalne lance snabdevanja i međunarodnu trgovinu. Ali uskoro bi moglo doći do ustupaka.

Polako ukidaju mere

Okruzi Fangšan i Šunji, u glavnom gradu Pekingu, ukinuli su pravila o radu od kuće, a javni prevoz je nastavljen kao u Čaojangu, najvećem pekinškom okrugu. Biblioteke, muzeji, pozorišta i teretane otvorene su od nedelje, sa ograničenim brojem posetilaca, u okruzima u kojima za sedam dana nije zabeležen nijedan slučaj zaraze. Izlasci u restorane i dalje nisu dozvoljeni širom grada. Šangaj, kineski komercijalni centar od 25 miliona, planira da konačno ukine bolno dvomesečno potpuno zatvaranje od srede, ali još uvek nije jasno kako će ukidanje izgledati ili koliko bi to moglo biti postepeno.

Većina javnog prevoza još uvek ne radi

Preduzećima je rečeno da mogu da nastave sa radom, ali većini stanovnika nije rečeno kada mogu da napuste svoje domove, veliki deo javnog prevoza je i dalje zatvoren, a privatnim vozilima i dalje nije dozvoljeno da učestvuju u saobraćaju bez prethodnog odobrenja. Vlasti Šangaja saopštile su u nedelju da će ukloniti "nerazumne" uslove za preduzeća kako bi mogli da nastave sa radom od srede i najavile 50 mera za podršku privredi. Mere obuhvataju ubrzanje izdavanja i korišćenja obveznica lokalne samouprave, traženje od banaka da obnove kredite malim i srednjim preduzećima i ubrzanje odobravanja građevinskih projekata. Nije bilo detalja o tome koja ograničenja za preduzeća će biti uklonjena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: