Bugari u panici: Napašće i nas

Dve trećine Bugara strahuje da će Moskva izvesti napad na objekte u Bugarskoj, dok se više od polovine plaši da bi Rusija mogla da ih okupira.

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2022.

14:51

Bugari u panici: Napašće i nas
EPA-EFE/VASSIL DONEV

Kako je pokazalo istraživanje urađeno u toj zemlji, od upotrebe nuklearnog oružja se plaši troje od četvoro Bugara. Reč je o istraživanju koje je agencija ESTAT sprovela za Fondaciju Radionica za građanske inicijative.

Da bi Rusija mogla da okupira Bugarsku strahuje 54 odsto ispitanika, a 62 odsto da bi mogla da izvrši raketne ili bombaške napade na njenu teritoriju.

To bi moglo da bude objašnjenje zašto ta zemlja nije za oštriju politiku prema Moskvi i zašto društvo pokušava da ima neutralniji stav prema ratu u Ukrajini, piše EURACTIV.com.

Polovina ispitanika je rekla da očekuje da NATO pomogne Bugarskoj u slučaju napada, ali samo 41 odsto njih podržava članstvo Bugarske u toj vojnoj alijansi, dok se trećina izjasnila protiv.

Istaživanje pokazuje i da samo 10 odsto Bugara poznaje istoriju bugarsko-ruskih odnosa, dok 80 odsto nije sigurno u svoje znanje, što stvara plodno tlo za rusku propagandu i izvrtanje istorijskih činjenica.

Bugarska država je stvorena posle Rusko-turskog rata 1877-1878, ali su vlasti u Sofiji ostale vazali osmanskog sultana i posle rata, da bi početkom 20. veka proglasila nezavisnost.

Većina Bugara (61 odsto) ne zna da se Rusija protivila ujedinjenju bugarskih teritorija 1885. godine, a 42 odsto je ubeđeno da SSSR nije proglasio rat Bugarskoj u Drugom svetskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: