Plaše se za Moldaviju, EU bi da pomogne

Evropski poslanici pozvali su Evropsku komisiju da Moldaviji dodeli status kandidata za članstvo u EU, uz zabrinutost zbog situacije u Pridnjestrovlju.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2022.

15:11

Plaše se za Moldaviju, EU bi da pomogne
Foto, ilustracija: shutterstock/Dmitrijs Kaminskis

Evropski parlament odobrio je rezoluciju kojom se Moldavija poziva na davanje statusa kandidata za članstvo u EU, izjavio je predsednik parlamentarnog odbora za pridruživanje EU-Moldavija, evropski poslanik Zigfrid Murešan.

U dokumentu se navodi da EU i Moldavija treba da "nastave da rade na integraciji zemlje u jedinstveno tržište EU".

Moldavija je jedna od najsiromašnijih zemalja evropskog kontinenta koja je primila najveći broj ukrajinskih izbjeglica u odnosu na broj stanovnika.

Zbog toga su evroposlanici istakli da je zemlji potrebna ekonomska pomoć kako bi se oslobodila zavisnosti od ruskog gasa i zatražili od Komisije da Moldaviji dodeli status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Picula: Situacija u Pridnjestrovlju je vrlo opasna

Zastupnik socijaldemokrata Tonino Picula podsetio je da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Moldavijom potpisan pre šest godina, ali nerešeno pitanje statusa Pridnjestrovskog regiona na istoku zemlje ponovo izlazi na videlo u kontekstu sukoba Rusije i Ukrajine.

"Incidenti u toj regiji i obavezna vojna mobilizacija jasno pokazuju koliko je situacija tamo opasna, a moldavski lideri su doprineli eskalaciji ionako napete situacije. Rusija želi da destabilizuje Moldaviju. Ona ne bira sredstva za uplitanje u moldavske izborne procese i unutrašnja pitanja", rekao je Picula.

Pridnjestrovlje je uski pojas na granici Moldavije i Ukrajine, uglavnom naseljen Rusima. Teritorija je proglasila nezavisnost 1992. godine, ali je međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Moldavija je sledeća meta Kremlja, upozorila je poslanica Zelenih Viola fon Kramon-Taubadel. Zbog toga smatra da EU mora da pomogne Moldaviji na njenom putu ka punopravnom članstvu.

"U Moldaviji još uvek postoje pitanja koja treba rešiti, a tiču se zaštite ljudskih prava. Međutim, takozvani 'ruski mirotvorci' i dalje okupiraju delove Moldavije, a rat bi se lako mogao preliti i na tu zemlju", izjavila je.

"I EU snosi deo odgovornosti"

Poslanik Evropske narodne partije Andrijus ​​Kubilijus smatra da i EU snosi deo odgovornosti za stanje u Moldaviji jer nije dovoljno ozbiljno shvatila stratešku odgovornost za stabilizaciju Moldavije i zemalja Zapadnog Balkana.

"Znamo sa čime se Moldavija suočila u poslednjih 30 godina, okupacijom, pranjem novca itd. Danas ima proevropsku vladu i predsednika, a Kremlj ugrožava suverenitet Moldavije", rekao je Kubilijus i dodao da ceo kontinent zaslužuje pomoć EU.

Dragoš Tudorače iz Liberalnog kluba takođe želi da vidi Moldaviju u Evropskoj uniji. Smatra da ta zemlja zaslužuje finansijsku pomoć s obzirom na to da je primila veliki broj ukrajinskih izbeglica.

"Treba im omogućiti pristup stranom tržištu jer njihova energetska zavisnost od ruskog gasa vrši pritisak na stabilnost i ekonomiju", rekao je on.

Dodon: Tenzije u zemlji izaziva vlast svojim postupcima

Tenzije u Moldaviji nisu izazvane spoljnim silama, već neodgovornim delovanjem moldavskih vlasti, izjavio je danas bivši predsednik Igor Dodon, komentarišući seriju terorističkih napada koji su se dogodili u samoproglašenoj republici Pridnjestrovlje prošle nedelje.

"Nema rizika da nas neko napadne. I siguran sam da mi nikoga nećemo napasti. Situacija može postati opasna samo zbog postupanja državnih vlasti. Ako neko provocira svojim postupcima, izjavama onda bi moglo biti problema", rekao je Dodon u izjavi za televiziju, prenosi TAS S.

On smatra da ne bi trebalo da bude problema ukoliko moldavske vlasti zadrže neutralnost, ne opredele se ni za jednu stranu i ne dozvole transport oružja preko teritorije države.

Prošle nedelje u Pridnjestrovlju, samoproglašenoj republici na teritoriji Moldavije, dogodio se niz terorističkih napada, a predsednik te nepriznate republike Vadim Krasnoselski izjavio je da tragovi sabotaže vode u Ukrajinu i proglasio je najviši stepen terorističke pretnje, navodi TAS S.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: