Rusija zapretila: "Završićete na smetlištu istorije"

Ruski čelnici oštro su reagovali na zabranu proruskih ratnih oznaka u bivšoj sovjetskoj republici Moldaviji, javlja DPA.

Izvor: B92

Sreda, 20.04.2022.

12:43

Rusija zapretila:
EPA-EFE/ ARKADY BUDNITSKY

Početkom sedmice moldavske vlasti su zabranile isticanje slova Z i V, kao simbola koji predstavljaju podršku ruskim trupama u ratu u Ukrajini.

Zabranili su i lentu Svetog Jurja, oznaku pristalica ruskog predsednika Vladimira Putina i proruskih snaga u Ukrajini.

Ruski predstavnik u Gornjem domu parlamenta Aleksej Puškov zapretio je predsednici Moldavije Maji Sandu da će njena zemlja završiti na “smetlištu istorije”, nakon što je tu frazu Maja Sandu iskoristila obrazlažući odluku o zabrani spomenutih simbola.

Kazala je da ti simboli doprinose podeljenosti u zemlji te da je njima mesto na “smetlištu istorije".

“Sandu bi trebalo da bude malo pažljivija kada su u pitanju Rusija i njeni simboli, posebno imajući u vidu da Kišinjev ne može da plati ruski gas”, rekao je Puškov.

Moldavija je uveliko zavisna od ruskog gasa.

Moldavija zatražila članstvo u EU

Moldavija, smeštena između Ukrajine i Rumunije, traži članstvo u EU, ali je 9. marta objavila da ne želi članstvo u NATO, navodeći da je načelo neutralnosti sadržano u ustavu zemlje.

Vlasti u Kišinjevu su Ukrajini uputile humanitarnu pomoć, ali su se suzdržale od slanja vojne opreme i naoružanja. S obzirom na neutralni status zemlje, Moldavija se nije pridružila zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: