Putin se obrušio na Japan; bes u Tokiju: "Potpuno neprihvatljivo"

Rusija se povukla iz mirovnih pregovora sa Japanom i zamrzla ekonomske projekte oko spornih Kurilskih ostrva zbog sankcija koje joj je Tokio uveo zbog Ukrajine.

Izvor: B92

Utorak, 22.03.2022.

08:30

Putin se obrušio na Japan; bes u Tokiju:
EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

To je izazvalo ljutu reakciju Japana.

Rusija i Japan još nisu formalno okončali neprijateljstva iz Drugog svetskog rata zbog sukoba oko ostrva poznatih u Rusiji kao Kurilska ostrva i u Japanu kao Severna teritorija. Ostrva su okupirali Sovjeti na kraju Drugog svetskog rata.

"U sadašnjim uslovima Rusija ne namerava da nastavi pregovore sa Japanom o mirovnom sporazumu", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, navodeći "otvoreno neprijateljske stavove" Japana i pokušaje da se "naškodi interesima naše zemlje".

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da se oštro protivi odluci Rusije, nazivajući je "nepravednom" i "potpuno neprihvatljivom".

Japan je prošle nedelje najavio planove da ukine ruski trgovinski status najpovlašćenije nacije, proširi obim zamrzavanja ruske elitne imovine i zabrani uvoz određenih proizvoda.

Prošle godine je predsednik Vladimir Putin rekao da i Tokio i Moskva žele dobre odnose i da je apsurdno da nisu postigli mirovni sporazum.

Rusija se takođe povukla iz pregovora sa Japanom o zajedničkim poslovnim projektima na Kurilskim ostrvima i ukinula bezvizni režim putovanja za japanske građane, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: