Sreda, 16.03.2022.

12:31

Ukrajina iznela svoju stranu priče: "Naš model države"

Ukrajina bi mogla da pristane na ono što Rusi nazivaju "neutralnim statusom", ali po ukrajinskom modelu, kaže savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Izvor: B92

Ukrajina iznela svoju stranu priče:
Foto: Profimedia/Sergei Kholodilin/BELTA/TASS

"To znači zakonski verifikovane bezbednosne garancije: u slučaju rata potpisnici obezbeđuju oružje i protivvazdušnu odbranu odmah, bez birokratskih procedura ili uslova", pojasnio je on.

U slučaju rata "potpisnici garancija zvanično obezbeđuju trenutne isporuke oružja... Ukrajina više ne želi da zavisi od birokratskih procedura... Potrebne su nam direktne i stroge garancije da će nebo biti zatvoreno", rekao je Podoliak.

"Mnoge međunarodne organizacije stvorene posle Drugog svetskog rata nemaju uticaja, već samo izražavaju zabrinutost. Ukrajini je potreban novi odbrambeni savez, koji mora da uključuje zemlju sa nuklearnim oružjem kao što je Velika Britanija", rekao je on ranije.

Predsednik Zelenski je takođe rekao da je "potrebno vremena da odluke budu u interesu Ukrajine. Naša vojska nam daje vremena..."

Generalno, nema dovoljno javnih informacija o dosadašnjem toku pregovora ruske i ukrajinske delegacije.

Podsetimo, pomoćnik ruskog predsednika Vladimira Putina, Vladimir Medinski rekao je da Kijev nudi austrijsku ili švedsku verziju neutralnosti za Ukrajinu.

U pitanju je model demilitarizovane države sa sopstvenom vojskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: