Ukrajina: Više šansi za diplomatsko rešenje nego za eskalaciju

Ukrajinsko predsedništvo ocenilo je da su šanse za nalaženje "diplomatskog rešenja" krize sa Rusijom "znatno veće" od mogućnosti za vojnu "eskalaciju".

Izvor: B92

Nedelja, 06.02.2022.

15:03

Ukrajina: Više šansi za diplomatsko rešenje nego za eskalaciju
Ilustracija: Shutterstock/sergesch

"Šanse za nalaženje diplomatskog rešenja za deeskalaciju su znatno veće od pretnje nove eskalacije", rekao je Mihailo Podoliak, glavni savetnik u ukrajinskom predsedništvu posle upozorenja američlih obaveštajnih službi prema kojima Moskva jača pripreme za invaziju velikih razmera na Ukrajinu.

"Velika koncentracija ruskih trupa blizu naših granica traje od prošlog proleća", ali da bi izvršila "veliki psihološki pritisak" Rusija sprovodi velike rotacije, organizuje manevre i kretanja naoružanja, rekao je taj zvaničnik u pisanoj izjavi, koju je ukrajinsko predsedništvo dostavilo agenciji Frans pres.

On je dodao da Ukrajina i njeni zapadni saveznici treba da budu spremni za sve scenarije i rekao da Ukrajina sprovodi "taj zadatak 100 odsto".

Američka obaveštajna služba ocenjuje da Rusija već ima 70 odsto potrebnih vojnih snaga za veliku invaziju na Ukrajinu i da bi mogla da ima dovoljne kapacitete, odnosno 150.000 vojnika za pokretanje ofanzive za dve nedelje.

Ona ocenjuje da ukoliko se predsednik Rusije Vladimir Putin odluči za najradikalniju opciju on bi mogao da opkoli Kijev, glavni grad Ukrajine i svrgne predsednika Volodimira Zelenskog za 48 sati.

Takođe se upozorava da bi u tom sukobu moglo da pogine između 25.000 i 50.000 civila, 5.000 do 25.000 ukrajinskih vojnika i između 3.000 i 10.000 ruskih vojnika kao i da se pokrene od jedan do pet miliona izbeglica, uglavnom ka Poljskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: