Poslednja Putinova opomena: "Pojave li se neki udarni sistemi..."

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio danas da će Rusija biti prinuđena da reaguje ako NATO pređe njene "crvene linije" u vezi sa Ukrajinom.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.11.2021.

14:05

Poslednja Putinova opomena:
Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

On je naveo da će Moskva kao "okidač" smatrati razmeštanje određenih ofanzivnih raketnih kapaciteta na tlu Ukrajine.

Putin je na investicionom forumu u Moskvi rekao da se nada kako će zdrav razum prevladati na svim stranama, ali i želi da NATO bude svestan zabrinutosti Rusije u pogledu sopstvene bezbednosti, a u vezi sa Ukrajinom, prenosi agencija Rojters.

"Ako se na teritoriji Ukrajine pojave neki udarni sistemi, vreme leta do Moskve biće 7–10 minuta, a pet minuta u slučaju upotrebe hipersoničnog oružja. Samo zamislite to", izjavio je Putin. "Šta da radimo u takvom scenariju? Moraćemo onda da napravimo nešto slično u odnosu na one koji nam na taj način prete. A to možemo i sada", poručio je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija je upravo uspešno testirala hipersoničnu raketu koja će biti u upotrebi početkom nove godine i koja ima vreme leta od 5 minuta i brzinu devet puta veću od brzine zvuka.

"Stvaranje takvih pretnji (u Ukrajini) predstavlja crvene linije za nas. Ali nadam se da do toga neće doći. Nadam se da će prevladati osećaj zdravog razuma i odgovornosti, kako kod naše dve zemlje, tako i kod svetske zajednice", izjavio je Putin.

Ruski predsednik je naglasio da u Rusiji ima opravdane zabrinutosti zbog, kako kaže, činjenice da se u blizini njenih granica izvode vežbe velikih razmera, uključujući i one neplanirane, kao što je nedavno bio slučaj u Crnom moru, kada su strateški bombarderi leteli 20 kilometara od ruske granice.

Hoće li se opet kandidovati?

Putin je takođe izjavio da tek treba da odluči hoće li se ponovo kandidovati za predsednika kada mu se sadašnji mandat završi 2024.

Putin je rekao da ima pravo na ponovnu kandidaturu, ali da još nije odlučio.

Ruski predsednik je u aprilu potpisao zakon koji mu omogućava da se kandiduje za još dva šestogodišnja mandata, podseća agencija Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: