Novi zemljotres pogodio Srbiju; Možemo da ih očekujemo još VIDEO

Republički seizmološki zavod objavio je da je jutros u 5.18 sati registrovan još jedan potres u okolini Kragujevca.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 03.11.2021.

07:04

Novi zemljotres pogodio Srbiju; Možemo da ih očekujemo još VIDEO
Ilustracija: Belish/ Shutterstock

Kako se navodi, potres je bio snage dva stepena po Rihteru.

Kako javlja reporter TV Prva, prema poslednjim informacijama nema povređenih i nije prijavljena materijalna šteta.

Nadležni ističu da nije bilo poziva povodom potresa.

Reporter TV Prva ističe da su iz Seizmološkog zavoda da možemo da očekujemo dodatna podrhtavanja.

Prvi zemljotres registrovan je u u utorak uveče 23.25 sati i bio je magnitude 3,9 po Rihteru, sa epicentrom u okolini Kragujevca, navedeno je na na sajtu Seizmološkog zavoda,

Evropsko mediteranski seizmološki centar (EMSC) je saopštio da je magnituda sinoćnjeg zemljotresa bila 4.4, a epicentar četiri kilometra jugoistočno od Kragujevca.

Direktor Republičkog seizmološkog zavoda Branko Dragičević izjavio je jutros da je sinoćni zemljotres kod Kragujevca bio magnitude 3.9 stepeni po Rihterovoj skali, a da je epicentar bio 10 kilometara južno od Kragujevca. Intenzitet u epicentru procenjen je na V-VI stepeni Merkalijeve skale, rekao je Dragičević za Tanjug. On je ddoao da je prvobitno magnituda zemljotresa bila određena na 4.1 jedinica po Rihteru.

Dragičević je rekao da je ovaj zemljotres mogao da izazove manja oštećenja na ranjivim objektima ili objektima koji nisu seizmički obezbeđeni. Naveo je da je jutros u 5.18 zabeležen jedan naknadni potres magnitude 2.0, koji su samo registrovali instrumenti, a nije se mogao osetiti.

Dragičević je istakao da se živi na planeti koja je dinamična i da ovakvi zemljotresi treba da upozore na to da tlo nije stabilno. Ukazao je da treba da prestane da se govori o zemljotresima, a da počne da se priča o tome kako da se ljudi zaštite od njih.

Podsetimo, u subotu malo pre ponoći zemljotres je pogodio Mladenovac. Stepen jačine ovog zemljotresa iznosio je 3,9 Rihtera.

Ana Mladenović sa Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu povodom ovog potresa izjavila je da on ne bi trebalo da se zanemari, a istakla je i da to nije najjači zemljotres koji može da pogodi to područje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: