Teroristička pretnja nadvija se nad SAD: Napad u sledećih šest meseci

Američka obavještajna zajednica smatra da Islamska država u Afganistanu, poznata i kao ISIS-K, namerava da napadne SAD.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.10.2021.

12:08

Teroristička pretnja nadvija se nad SAD: Napad u sledećih šest meseci
EPA-EFE/AKHTER GULFAM

Sposobnost da izvede takav napad ta bi teroristička organizacija mogla steći za samo šest mjeseci, izjavio je u Kongresu visoki dužnosnik Pentagona, prenosi Reuters.

Izjava Kolina Kal, viši savetnik u ministarstvu obrane, najnovije je upozorenje da teroristi bazirani u Afganistanu i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju za nacionalnu sbezbednost Sjedinjenih Država.

Pri tom valja istaknuti da ISIS-K kao svoje neprijatelje vidi i talibane, koji od avgusta i povlačenja američkih trupa vladaju Afganistanom.

Štaviše, u zadnjih nekoliko meseci izveli su više krvavih napada, od onog tokom evakuacije civila iz Kabula, u kojem je poginulo više od stotinu ljudi, do dva nedavna razorna napada na šiitske džamije.

U svedočenju ispred Odbora za oružane snage, Kal je rekao kako je još uvek nejasno mogu li se talibani efikasno da bore protiv Islamske države nakon povlačenja američkih trupa.

Da podsetimo, Sjedinjene Države su se u Afganistanu borile protiv talibana, kao i terorističkih poput Islamske države.

"Prema našoj proceni, talibani i ISIS-K u smrtni neprijatelji. Dakle, talibani su visoko motivisani da krenu u napad na njih. No, treba utvrditi njihovu sposobnost da to učine", rekao je Kal i procenio da Islamska država ima nekoliko hiljada boraca.

Vršilac dužnosti šefa diplomatije nove talibanske vlade Amir Kan Mutaki rekao je da će vlast odgovoriti na pretnju koja dolazi od Islamske države.

Takođe je rekao da Afganistan neće postati baza za napade na druge zemlje.

Nadalje, Kal je sugerisao da Al Kaida u Afganistanu predstavlja složeniji problem, s obzirom na dugogodišnje veze te terorističke grupe s talibanima.

Upravo su te veze podstaknule američku vojnu intervenciju u Afganistanu 2001. nakon napada 11. septembra na Nju Jork i Vašington.

Tada su, podsetimo, talibani skrivali vođe Al Kaide.

Kal je rekao da bi Al Kaidi trebalo godinu ili dve da obnovi sposobnost izvođenja napada na Sjedinjene Države.

Predsednik SAD-a Džo Bajden kojem je haotično američko povlačenje iz Afganistana srušilo rejting među građanima, rekao je da će Sjedinjene Države i dalje budno pratiti pretnje koje dolaze iz Afganistana.

Istaknuo je da obavještajna zajednica prikuplja informacije iz te zemlje kako bi se na vreme identifikovale pretnje za nacionalnu sigurnost koje dolaze od terorističkih skupina poput Al Kaide i Islamske države.

Kahl je rekao da je cilj obaveštajaca osujetiti delovanje tih grupa, s konačnom namerom da one nikad ne steknu sposobnost napada na SAD.

Ipak, američki službenici iza kulisa upozoravaju da je identifikovanje i razbijanje grupa poput Al Kaide i Islamske države izuzetno teško bez američkih trupa u zemlji.

Za delovanje protiv terorista tako im, zasad, ostaju bespilotne letelice koje poleću iz američkih baza na Bliskom istoku.

Kal je kraju dodao i da Sjedinjene Države još nemaju nikakav sporazum s državama koje graniče s Afganistanom o eventualnim bazama za američke vojnike koje bi se mogle otvoriti u tim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: