"Oni nas žele da podele, nije ih briga"

Brisel -- Šef evropske diplomatije Žozep Borelj tvrdi da Rusija želi da podeli Evropsku uniju pregovaranjem samo s odredjenim članicama.

Izvor: Tanjug
Podeli
jorisvo/depositphotos
jorisvo/depositphotos

"Rusija želi da razgovara s državama članicama pojedinačno, i to samo s određenima, s onima koje su važne", rekao je Borelj tokom plenarne sednice Evropskog parlamenta.

On je tokom rasprave s evroparlamentarcima o odnosima EU i Rusije u utorak poručio da bi jedinstvo unutar EU trebalo da bude najveći adut u odnosima s Rusijom. "Oni nas žele da podele, nije ih briga za Evropsku uniju", tvrdi Borelj.

Šef evropske diplomatije smatra da je stanje evropsko-ruskih odnosa "teže nego ikad" i da "prave komunikacije de facto nema", prenosi Hina.

Ukazao je da je Rusija sused EU i "važan globalni akter" i ocenio da je potrebna nova strategija kako bi odnosi s tom zemljom postali manje konfliktni, predvidljiviji i stabilniji.

Borelj je dodao da ta strategija ne sme da podrazumeva odustajanje od podržavanja ruskog civilnog društva jer, kako je naveo, podrška demokratiji jedan je od glavnih prioriteta EU. "Ne možemo biti ostrvo okruženo autokratskim sistemima. Ne bismo tako preživeli", zaključio je Borelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 442 idi na stranu