Razmatranje žalbe Šarićeve grupe zakazano za novembar

Beograd -- Apelacioni sud u Beogradu zakazao je za kraj novembra javnu sednicu na kojoj će ponovo razmatrati žalbe na prvostepenu presudu Darku Šariću.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:EPA/ ANDREJ CUKIC
Foto:EPA/ ANDREJ CUKIC

Pročitajte i:

Ukinuta presuda Darku Šariću

Sednica će trajati sedam radnih dana i zakazana je za 22, 23, 24, 25, i 26. novembar, kao i 29. i 30. novembar, precizirala je za Tanjug portparolka suda Mirjana Piljić.

Njoj će javnost moći da prisustvuje, a biće održana u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici. Inače o žalbama na presudu Šariću ostalim osuđenim u tom slučaju ponovo će odlučivati novo veće Apelacionog suda od pet sudija, pošto je u junu Vrhovni kasacioni sud ukinuo pravosnažnu presudu Šarićevoj grupi u osuđujućem delu i vratio predmet Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje u novom sastavu veća.

Presuda je ukinuta jer je u prvom sastavu bilo dvoje sudija koje su ranije odlučivale o Šarićevom pritvoru.

Predsednik novog sudskog veća je sudija Nada Hadži Perić, sudija izvestilac je Sretko Janković, a članovi veća su sudije Vesna Petrović, Tatjana Vuković i Marko Jocić, rekla je za Tanjug portparolka suda Mirjana Piljić.

Jocić i Hadži Perić su nove sudije u ovom predmetu , koji su zamenili sudije Milimira Lukića i Bojanu Paunović, dok su Janković, Petrović i Vuković postupali i u prethodnom veću.

Apelacioni sud može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u nekim delovima ili u visini kazni, a može i da otvori glavni pretres i sam izvede ključne dokaze, pa da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora. Odlukom iz juna, VKS je usvojio vanredni pravni lek - zahtev za zaštitu zakonitosti, koji su branioci Šarića podneli u decembru 2020. godine, tražeći ukidanje pravosnažne presude.

Ta pravosnažna presuda je ukinuta jer su u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću, što je prema stavu VKS, dovelo u pitanje nepristranost funkcionalne prirode to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Presuda je doneta imajući u vidu odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, stavove izražene u odlukama Evropskog suda za ljudska prava, kao i stavove izražene u odlukama Ustavnog suda Srbije i Vrhovnog kasacionog suda.

Osim u odnosu na Šarića pravosnaznzu presudu VKS je po službenoj dužnosti i u odnosu na okrivljene Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Đokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svedoke saradnike AA, BB i VV.

Šariću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika.

U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak, ali sednica za razmatranje žalbi još nije zakazana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu