Svedočenje državljanina Srbije evakuisanog iz Kabula: "Ubijajte. Bolje vi njih, nego oni vas" VIDEO

Aleksandar Cvejić je jedan od naših državljana koji je evakuisan iz Avganistana.

Izvor: B92

Petak, 20.08.2021.

07:51

Svedočenje državljanina Srbije evakuisanog iz Kabula:
Tanjug/AP Photo/Rahmat Gul, File

On je u međuvremenu stigao u Gračanicu, a u razgovoru za TV Prva opisao kako je tekla evakuacija još jednog državljanina Srbije, Marka Pribaka i njega.

"Radili smo za kompaniju koja se bavi blindiranim vozilima. Bili smo mobilna ekipa za održavanje vozila. Bili smo smešteni u najbezbednijoj ulici u Kabulu. Sedeli smo tu i čekali komercijalni let, nismo bili upućeni da su talibani već ušli u Kabul bez ispaljenog metka. Kontaktirao nas je prijatelj iz Hrvatske i pitao nas šta radimo tu. Rekli smo mu da imamo sve garancije da je tu bezbedno i da ostanemo. On na m je rekao da je vrag odneo šalu i da su talibani u predsedničkoj palati na pregovorima, na stotinak metara od nas", naveo je .

"Zvali smo partnera Avganistanca i pitali ga šta da radimo. On nam je rekao da je odluka na nama. Odlučili smo da poslušamo prijatelja, spakovali se za 10-ak minuta i na ulicama smo videli talibane. (Taj) prijatelj nam je rekao da može da nas uvede u vojni deo aerodroma. Seli smo u auto i rečeno nam je da bez stajanja dođemo do kapije. Došli smo na 50-ak metara kapije, gde su već bili civili. Nismo mogli kolima, uzeli smo stvari, probili smo se kroz masu i stigli do kapije“, kazao je on i naveo da im je taj državljanin Hrvatske rekao kog čoveka da traže da ih pusti.

Kako je istakao, čovek sa kapije rekao im je da ne može da ih pusti, te im je obećao da će ih provući kada se ukaže prilika. Objasnio je da je taj čovek kontaktirao jednu osobu u hotelu u blizini aerodroma kako bi tamo odseli i sačekali evakuaciju. Istakao je da su ih dočekali državljani Hrvatske i BiH, koji su ih pustili u hotel i naveo da njima "duguju život“.

Cvejić je istako da su uspeli da stignu do broja otpravnika Ambasade Srbije u Indiji Siniše Pavića i objasnili mu situaciju.

"Bili smo na svim spiskovima, ali je bilo problem što smo bili zaglavljeni u hotelu... Bio je čovek i dao nam oružje i rekao: ’Ubijajte. Ko god je sumnjiv. Bolje vi njih, nego oni vas. Nećete odgovarati’. Čuvali smo se koliko smo mogli", naveo je sagovornik TV Prva.

Kazao je da su videli na kamerama situaciju da je put čist i da im je tada bila prilika. Naveo je da su stavili pancire, predali oružje i da su krenuli na sopstvenu odgovornost sa blindiranim vozilama.

"Kapija se otvorili, talibani su bili od nas 2-3 metra. U kampu smo bili na britanskom spisku, pustili su nas. Puste vas u kamp pa vi jurite koga vi imate. Jurite sebi da nađete prevoz", naveo je Cvejić.

On je objasnio da su naša država i kompanija čiji su zaposleni stala za njih kod Nemaca. Cvejić je kazao da su dobili evakuacione brojeve i odvedeni su do aviona, dodavši da su bili u prvoj turi ljudi koji su evakuisani.

Naveo je da su išli do Uzbegkistana, gde im je urađen PCR test, a odatle za Nemačku.

"Od Frankfurta je svako svojim putem. Kad sam sleteo u Uzbekisan, imao sam osećaj da sam kuće, bilo gde, samo ne u Avganistanu. Gde god da su me poslali, ne bih se bunio", naveo je Cvejić.
Izjava sa klinike, kako je pandemija uticala na sulove u klinici, prijem. 30-ak sekundi za ispit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: