Pola Beograda u dimu; vatrogasci objasnili zašto; Agencija: Zagađeno

Dim i neprijatan miris koji se tokom jutra i noći mogao osetiti u pojedinim delovima grada moguće da je doneo vetar sa deponije u Vinči gde je požar saniran.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 11.08.2021.

07:17

Pola Beograda u dimu; vatrogasci objasnili zašto; Agencija: Zagađeno
Tanjug/Dragan Kujundžiæ/Ilustracija

To je rečeno agenciji Tanjug u Vatrogasnoj službi Beograda.

Beograđani su tokom noći i jutros pozivali vatrogasce zbog pojave dima i neprijatnog mirisa u pojedinim delovima grada.

Kako je rečeno u Vatrogasnoj službi, pozivano je iz više naselja, najviše iz Kumodraža, Banjice, naselja Braće Jerković i Stepa Stepanović gde su prijavljivani miris paljevine, i da se oseća dim.

Potvrđeno je da su vatrogasne ekipe i dalje na deponiji u Vinči, ali da prijave novih požara na toj lokaciji nije bilo.

RTS prenosi i da je prema trenutnim merenjima Agencije za zaštitu životne sredine vazduh u Vinči izuzetno zagađen.

Prema trenutnim merenjima u Vinči, koncentracija suspendovanih čestica PM 2,5 je veća od 80, objavljeno je na sajtu Beoeko. Dodaje se da je u Ovči i na Dedinju prihvaljiv, dok je u ostalim delovima grada dobar ili odličan.

Dim i neprijatan miris koji se tokom jutra i noći mogao osetiti u pojedinim delovima grada moguće da je doneo vetar sa deponije u Vinči gde je požar saniran, rečeno je Tanjugu u Vatrogasnoj službi Beograda.

Vesić: Sinoć sipano 100 tona vode

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je jutros da se neprijatan miris sa deponije u Vinči osećao u mnogim delovima grada i da je sada u toku dogašavanje požara.

Prema njegovim rečima, 100 tona vode sipano je noćas, a šest mašina rade jutros i prevrću smeće, što je način na koji se vrši dogašavanje. Vesić je za RTS rekao da deponija u Vinči postoji od 1972. godine i da se svake godine tamo odloži 500.000 tona smeća.

Ponovio je da će problem deponije do kraja godine biti rešen i ona će biti zatvorena i ubuduće će se otpad prerađivati.

Međutim, naglašava da će se dim osećati još pet, šest dana i dodaje da je situacija sa požarima širom Evrope mnogo gora i da kod nas bar niko nije bio životno ugrožen.

"Tokom 2019. godine uradili smo branu da zaustavimo klizanje deponije prema Dunavu kako se smeće ne bi spustilo u reku i zagadilo je", istakao je Vesić.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da se ovakav incident ponovi, zamenik gradonačelnik je rekao da su male šanse da se to dogodi, jer nam predstoji jesen, kada se inače takvi incidenti ređe dešavaju, a do kraja godine će problem biti rešen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: