Utorak, 20.07.2021.

13:32

Poruka Stejt departmenta Srbiji

Američki Stejt department zatražio je od država koje razmatraju normalizaciju odnosa sa Sirijom da uzmu u obzir zločine koje je režim Bašara al Asada počinio.

Izvor: Beta

Poruka Stejt departmenta Srbiji
EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC

U odgovoru na upit Glasa Amerike povodom odluke vlasti Srbije da diplomatske odnose sa Sirijom podignu na nivo ambasadora ukazano je i na, kako je navedeno, kontinuirane napore sirijskog režima da velikom delu zemlje uskrati pristup humanitarnoj pomoći i bezbednosti.

Sirijski režim, na čelu sa predsednikom Bašarom al Asadom, nalazi se na meti sankcija SAD i EU zbog upotrebe hemijskog oružja i represije nad građanima te zemlje.

Portparol Evropske unije Peter Stano ukazao je prošle nedelje da je odluka Srbije da ponovo pošalje ambasadora u Siriju suprotna stavu Brisela i podsetio da put ka članstvu u Uniji podrazumeva usklađivanje sa njenom spoljnom politikom.

"Stav EU u pogledu normalizacije odnosa sa režimom u Siriji je jasan i nepromenjen, a nedavni izbori koje je organizovao sirijski režim ne mogu voditi bilo kakvim merama medjunarodne normalizacije", naveo je Stano za Radio Slobodna Evropa.

Stano je podsetio i da slanje ambasadora u Damask u svojstvu šefa diplomatske misije znači predaju akreditiva šefu države, kako je ukazao, Bašaru al Asadu koji se nalazi na listi sankcija EU i nema demokratski legitimitet kao predsednik države.

"On je neko ko je nadgledao masovno brutalno nasilje koje su režimske trupe počinile nad stanovništvom, uključujući i upotrebu hemijskog oružja. To su razlozi zbog kojih članice EU ne šalju ambasadore u Damask da predaju akreditive Asadu, već tamo imaju predstavnike u svojstvu otpravnika poslova, koji ne moraju da predaju akreditive šefu države", ukazao je Stano.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obrazložilo je da je odluka o vraćanju odnosa sa Sirijom na nivo ambasadora motivisana tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje i, kako je objašnjeno, promenjenom političko-bezbednosnom situacijom.

"Pri donošenju takve odluke, Srbija je uzela u obzir regionalni i geostrateški značaj Sirije i uticaj koji razvoj situacije u Siriji, kao područje našeg šireg susedstva, ima na naš region, pre svega kada je reč o problemu ilegalnih migracija“, rečeno je za Večernje novosti u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Ukazano je i da saradnja Srbije sa Sirijom nisu upereni protiv interesa bilo koje zemlje.

"Ta saradnja je sastavni deo nezavisne, suverene i multivektorske spoljne politike Srbije, koja je utemeljena na osnovnim principima Povelje UN", ukazalo je to ministarstvo.

Kao važan motiv za diplomatsko prisustvo Srbije na najvišem nivou, u Ministarstvu su naveli prisustvo državljana Srbije u Siriji i zaštitu njihovih interesa.

Četvorogodišnji mandat ambasadora Srbije u Siriji ;Jovana Vujasinovića ;istekao je 2013. i nakon toga nije imenovan novi, već je državu predstavljao otpravnik poslova Milan Vijatović. Ime novog ambasadora Srbije u Siriji još nije poznato.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: