Svet 0

12.05.2024.

18:49

Siljanovska preuzela funkciju predsednika od Pendarovskog

Novoizabrana predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova preuzela je danas funkciju predsednika države od Steve Pendarovskog.

Izvor: Tanjug

Siljanovska preuzela funkciju predsednika od Pendarovskog
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

Siljanovska je u Kabinetu predsednika Severne Makedonije preuzela funkciju predsednika na zvaničnoj ceremoniji uz najviše državne i vojne počasti, prenosi makedonski Pulsinfo. Siljanovska i Pendarovski su posle imali sastanak tet-a-tet.

Ona je svoj govor posvetila ženama zbog kojih je, prema njenim rečima, odlučila da se kandiduje. Novoizabrana predsednica Severne Makedonije je univerzitetska profesorka na Pravnom fakultetu u Skoplju na predmetu "Ustavno pravo i politički sistemi".

Siljanovska će biti šesti predsednik Severne Makedonije i prva žena izabrana na ovu funkciju. Ona je ranije danas položila svečanu zakletvu čime je stupila na dužnost, a tom prilikom, kako prenose skopski mediji, nije izgovorila reč "Severna" koja je sastavni deo ustavnog naziva te države. Ambasadorka Grčke je nakon toga napustila Sobranje u znak protesta, a usledila je i reakcija Ministarstva spoljnih poslova Grčke, prenose grčki mediji.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke ocenilo je danas da je prilikom polaganja zakletve predsednice Severne Makedonije Gordane Siljanovske Davkove koja nije izgovorila puno ime države, već samo reč "Makedonija", došlo do flagrantnog kršenja Prespanskog sporazuma od kojeg, kako upozorava, zavise i bilateralni odnosi Atine i Skoplja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: