Utorak, 13.07.2021.

08:52

Osumnjičeni za atentat na predsednika Haitija radio za DEA?

Jedan od uhapšenih Amerikanaca osumnjičenih za učešće u atentatu na predsednika Haitija Žovenela Moiza, bio je obaveštajac Agencije za borbu protiv narkotika.

Izvor: Tanjug

Osumnjičeni za atentat na predsednika Haitija radio za DEA?
Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn

Kako tvrdi zvaničnik DEA, reč je o Amerikancu koji je poreklom sa Haitija, javlja Rojters.

Vlasti Haitija prošle nedelje su uhapsile dvojicu Amerikanaca poreklom s Haitija - Džozefa Vinsenta (55) i Džejmsa Soladžisa (35) i optužile ih da su zajedno sa 26 Kolumbijaca učestvovali u likvidaciji na predsednika Haitija Žovenela Moiza.

Ipak, zvaničnik DEA koji je razgovarao sa izveštačem Rojtersa nije želeo da otkrije svoj identitet i odbio je da potvrdi koji je od dvojice uhašenih Amerikanaca poreklom s Haitija bio doušnik.

„Jedan od osumnjičenih za učešće u atentatu na predsednika haitija Moiza bio je poverljivi saradnik DEA“, rekao je anonimni zvaničnik američke Agencije za borbu protiv narkotika i dodao da je osumnjičeni kontaktirao DEA nakon atentata odakle je dobio instrukciju da se preda.

„Ovaj pojedinac nije delovao u ime DEA", naglasio je anonimni sagovornik Rojtersa i dodao da osumnjičeni u trenutku atentata nije bio aktivni doušnik. Trećeg Amerikanca poreklom s Haitija, Kristijana Emanuela Sanona, vlasti Haitija su uhapsile u nedelju i optužile ga da je "mozak" atentata. Američko ministarstvo pravde saopštilo je u ponedeljak da su vlasti Haitija zatražile pomoć u istrazi atentata na predsednika Moiza i potvrdilo da je ministarstvo pristalo da se uključi i pomogne u istrazi.

„Početnu procenu situacije sproveli su visoki američki zvaničnici na Haitiju“, rekao je portparol ministarstva pravde u Vašingtonu Entoni Kolei.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

18 h

Podeli: