Završilo se: "Naši mirovnjaci su se vratili kući"

U Skoplju je danas priređena svečanost povodom završetka učestvovanja Armije Severne Makedonije u mirovnoj misiji NATO u Avganistanu 2002/2021.

Izvor: B92

Utorak, 29.06.2021.

15:38

Završilo se:
Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Severna Makdonija je vojnike iz Avganistana povukla u skladu sa odlukom svih zemlja članica NATO za završetak misije "Odlučna podrška".

"Završila se poslednja rotacija priadnika ARSM u Avganistanu. Naši mirovnjaci su se vratili kući, a time je završeno skoro dve decenije dugo učešće Armije u misiji NATO – ISAF i 'Odlučna podrška' u Avganistanu", rekla je ministarka odbrane Radmila Šekerinska u kasarni "Ilinden" na smotri vojnika kojiu su učestovali u toj misiji.

Od 2002. do 2015. oko 3.000 pripadnika Armije Severne Makedonije bilo je u snagama ISAF u Avganistanu na raznim pozicijama i zadacima, a od 2015. 500 vojnika u misiji "Odlučna podrška", u Komandi za obuku, savetovanje i asistenciju u Kabulu.

Po saopštenju Ministarstva odbrane (mod.gov.mk), makedonski vojnici, podoficiri i oficiri su u ISAF radili kao štabni oficiri, pripadnici jedinica za obezbeđenje Glavne komande, instruktori u Timu za mentorisanje, a bili su i deo medicinskih i hirurških timova.

U ISAF su doprinos dale i makedonske specijalne jedince koje su radile zajedno sa pripadnicima Nacionalne garde Vermonta (SAD), u združenim timovima.

Na svečanosti je vojnicima koji su bili u misiju u Avganistanu zahvalio i predsednik Severne Makedonije i vrhovni komandant Oružanih snaga Stevo Pendarovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: