Vidovdan proglašen za praznik grada Čikaga FOTO

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut proglasila je Vidovdan praznikom tog grada.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/TANNEN MAURY
EPA-EFE/TANNEN MAURY

Ona je istakla da taj praznik slavi pomirenje i izdržljivost naroda koji je bio potlačen, koji stremi ka slobodi, dostojanstvu i jednakosti – univerzalnim idealima koji inspirišu.

U zvaničnom ukazu gradonačelnice objavljenom na portalu Serbijan miror Lori Lajtfut obrazlaže odluku ističući da Čikago ima jednu od najvećih srpsko-američkih zajednica u Sjedinjenim Američkim Državama.

Podseća da su se srpski emigranti naseljavali u Čikagu od 1880-ih godina, doprinoseći jačanju grada u oblastima umetnosti i muzike, biznisa i finansija, pravosuđa i državne uprave, obrazovanja i socijalnih usluge, kao i nauke i medicine.

Gradonačelnica ističe da Vidovdan slavi pomirenje i izdržljivost naroda koji je bio potlačen, koji stremi ka slobodi, dostojanstvu i jednakosti – univerzalnim idealima koji inspirišu.

Navodi i da je Vidovdan jedan od najvažnijih kulturoloških praznika za Srbe širom sveta – dan kada se odaje počast srpskom porazu od Otomanskog carstva i pet vekova nasilne vladavine zbog odbijanja ljudi da voljno prihvate tuđu vlast.

Gradonačelnica je podsetila i da su Beograd i Čikago pobratimljeni gradovi od 7. juna 2005. godine, čime su formalizovani kulturni, istorijski i ekonomski odnosi koji postoje decenijama.

Ovim činom gradonačelnica Lora Lajtfut je Vidovdan stavila na listu svega nekoliko nacionalnih praznika koji su na listi zvaničnih u gradu Čikagu, uz irski Dan Svetog Patrika, meksički Sinko de Majo, poljski Pulaski dan i Portorikanski dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu