Kurti i ministri ne mogu da posete sever Kosova

Besnik Bisljimi, u ime Aljbina Kurtija, predao je Gljauku Konjufci izveštaj o sprovođenju sporazuma proizašlih iz dijaloga sa Srbijom.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

U izveštaju se navodi zabrinutost zbog nemogućnosti zvaničnika kosovske vlade da posete sever tzv. Kosova, prenosi Reporteri.

U izveštaju se navodi da je način funkcionisanja četiri severne opštine problematičan i da, uprkos nekim pozitivnim promenama, službenici kosovske vlade još uvek ne smeju da posetite ovaj deo tzv. Kosova.

"Srbija nastavlja da podržava svoje paralelne strukture na tzv. Kosovu, uključujući ilegalne opštinske strukture na severu i u nekim drugim delovima Kosova. Treba napomenuti da službenici kosovske vlade još uvek nisu u mogućnosti da idu u zvanične posete severnim opštinama. Ove opštine izdaju dokumente prema kosovskim zakonima kada su u pitanju kosovske institucije, dok se u odnosu na institucije Srbije koriste logotipom i pečatima Srbije", kaže se u prezentaciji trenutne situacije.

Kao najveći izazov u izveštaju se predstavlja nastavak prisustva paralelnih administrativnih struktura na severu tzv. Kosova, rad novih opština bez službenog logotipa i činjenica da te opšine ne mogu da dobiju sredstva za sprovođenje različitih razvojnih i infrastrukturnih projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 75 idi na stranu