Petak, 28.05.2021.

13:13

Moskva o zabrani letova: Stvar je "tehničke prirode"

Portparol Kremlja izjavio je da je otkazivanje evropskih letova za Moskvu zbog nedostatka ruskog odobrenja za novu putanju posledica "tehničkih razloga".

Izvor: B92

Moskva o zabrani letova: Stvar je
COVID-19 disease. EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA ↑ collapse

Ruska federalna vazduhoplovna agencija "Rosavijacija" saopštila je da evropske avio-kompanije koje žele da promene rutu letenja zbog prepirki sa Belorusijom mogu da očekuju duže vreme carinjenja, što je Kremlj opisao kao stvar tehničke prirode.

Novina RBC izvestila je kasno u četvrtak da će Rusija dozvoliti evropskim letovima da stižu i polaze rutama koje zaobilaze beloruski vazdušni prostor, uprkos tome što je Moskva prethodno uskratila pristup dvama prevoznicima koji su obilazili Belorusiju na putu do Moskve.

"Prilikom promene prethodno odobrenih ruta između Evrope i ruskog vazdušnog prostora, moglo bi doći do proceduralnih kašnjenja za dobijanje dozvole za dolaske, odlaske i tranzit kroz ruski vazdušni prostor", navela je "Rosavijacija" u saopštenju objavljenom u petak.

"Povećanje vremena izvršenja postupka svodi se na povećanje ukupnog broja zahteva avio-kompanija", dodaju iz vazduhoplovne agencije.

Rečeno je da su evropske avio-kompanije prethodnog dana izvršile 113 letova koristeći beloruski vazdušni prostor, a 53 koristeći alternativne rute.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su problemi bili čisto tehničke prirode i da to pitanje ne bi trebalo dodatno da naruši ruske odnose sa Evropskom unijom.

Rusija je u četvrtak zadržala odobrenje za plan leta aviona Ostrijan erlajnsa Beč–Moskva, izbegavajući Belorusiju - dan nakon što nije odobrila revidiranu liniju Er Fransa (AIRFPA) Pariz-Moskva. Oba leta su otkazana.

Podsetimo, Evropska unija je pozvala svoje avio-kompanije da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije zbog presretanja aviona Rajanera na putu iz Litvanije u Grčku i hapšenja novinara Romana Protaševiča

Šef spoljne politike Evropske unije Žosef Borelj izrazio je u petak zabrinutost zbog blokiranih letova, opisujući aferu kao veliku smetnju za normalno odvijanje vazdušnog saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: