Tajkun osuđen na još 14 meseci zatvora

Medijski tajkun Džimi Laj, osnivač tabloida Epl osuđen je danas na još 14 meseci zbog svoje uloge u prodemokratskim protestima u Hongkongu 2019. godine.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2021.

10:27

Tajkun osuđen na još 14 meseci zatvora
Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Laj (73) i još devet osoba su osuđeni za podstrekivanje neovlašćenih protesta. On je ranije ove godine već osuđen na 14 meseci zatvora takođe zbog učešća u protestima.

Američki sekretar Entoni Blinken je u saopštenju pozvao vlasti u Hongkongu da odustanu od optužbi ljudi koji su se "samo kandidovali na izborima ili imali drugačije stavove".

Antivladini protesti u Hongkongu 2019. godine doveli su do oštre reakcije kineske vlade koja je juna 2020. godine usvojila strogi zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong.

Prodemokratski nastrojeni aktivisti i građani su to protumačili kao ukidanje autonomije Hongkonga.

Hongkong je poluautonomna teritorija od 1997. godine kada ju je Velika Britanija vratila Kini, a Peking je toj teritoriji garantovao specijalan status, po principu "jedna zemlja, dva sistema", koji je podrazumevao očuvanje ekonomskih i društvenih tradicija u periodu od 50 godina, odnosno do 2047. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: