Slovenija bi da prekraja granice BiH; ambasadorka pozvana na razgovor VIDEO

Slovenačka ambasadorka Zorica Bukinac pozvana je u MSP BiH kako bi objasnila glasine o navodnim "novim geostrateškim planovima za Balkan“.

Izvor: DW
Podeli
Foto: Shutterstok/Dmitrijs Kaminskis
Foto: Shutterstok/Dmitrijs Kaminskis

Pročitajte još:

Region uzdrman - isplivao dokument o "dovršetku raspada Jugoslavije"

Janšin "non pejper" o "završetku posla", deo drugi: Ako je to tačno, opet može biti rata FOTO

Ljajić: Janšin predlog je poziv na nove sukobe

Slovenačko vođstvo kaže da je reč o nesporazumu.

Međunarodni infrormativni portal „Euractiv" sa sedištem u Briselu, koji objavljuje tekstove na dvanaest evropskih jezika, u tekstu s naslovom „Da li Slovenija želi 'mirno raspuštanje' Bosne i Hercegovine? Premijer i predsednik poriču" izveštava o temi koja poslednjih dana izaziva veliku pažnju regionalnih medija.

Portal navodi da su „bosanski mediji izvestili u ponedeljak da je slovenačka ambasadorka pozvana zbog takozvanog non-papira koji je slovenački premijer Janez Janša navodno poslao u EU. Reč je o mogućim promenama granica na zapadnom Balkanu".

U nastavku teksta Euractiv piše: „Sam Janša to je već demantovao. A s obzirom na glasine, predsednik Borut Pahor je takođe izajavio da se zalaže za priključenje jedinstvene BiH Evropskoj uniji u nekoj doglednoj budućnosti."

Željko Komšić je u ponedeljak potvrdio medijima u BiH da je Pahor tokom službene posete 5. marta u neformalnom razgovoru pitao da li je moguć „miran razlaz Bosne i Hercegovine". On je pri tome na umu pre svega imao moguću secesiju Republike Srpske.

„U poslednje vreme u Evropi se sve glasnije razmišlja o tome da bi trebalo zaokružiti raspad Jugoslavije. Da li se BiH uopšte može mirno razdvojiti?”, pitao je Pahor članove predsedništva Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Komšića.

Komšić je rekao da su on i Džaferović odmah dali do znanja da to nije moguće. S druge strane se Dodik pozitivno izrazio o predlogu.

Deeskalacija

Prema jučerašnjim izveštajima, slovenačko vođstvo pokušalo je što pre da smiri situaciju i razjasni nesporazum: „Predsednik Pahor želi da Bosna i Hercegovina što pre postane deo Evropske unije. U više navrata naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju Evropske unije, koje bi uključivalo i Bosnu”, izjavio je Pahorov ured u ponedeljak za mrežu Balkan insajt.

U saopštenju se takođe navodi da je Pahor redovno upozoravao na opasnost ideje o raspadu BiH i prekrajanja granica na zapadnom Balkanu, te je u tom kontekstu, iz puke „zabrinutosti zbog takvih prijedloga", prilikom razgovora s tri člana predsedništva upitao da li ukidanje sadašnje države za njih uopšte dolazi u obzir.

"Gotovo u isto vreme je objavljeno da je premijer Janez Janša predao non-papir predsedniku saveta EU Šarlu Mišelu s prioritetima predstojećeg slovenačkog predsedništva, koji navodno uključuje planove i smernice za „konačni raspad Jugoslavije”, piše Euractiv.

Bosanskohercegovački mediji su to protumačili kao mogućnost kretanja u pravcu odvajanja Republike Srpske te onda prekrajanje granica u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji, piše Euractiv.

No Janša, čija vlada 1. jula preuzima predsedavanje Savetu EU, odmah je demantovao te navode.

Vratiti Zapadni Balkan na dnevni red EU

"Mišelov ured nije niti potvrdio niti izričito opovrgnuo postojanje takvog slovenačkog non-papira, koji je prema neslužbenim informacijama predat prošle jeseni. Mišelov portparol Barend Lejts samo je rekao da ne može potvrditi da je Savet EU primio takav non-paper, ali da će on to proveriti", piše Euractiv.

Osim toga, ovaj belgijski portal podseća da je devet država članica EU još ranije zatražilo od visokog predstavnika za spoljne poslove Žosepa Borelja da se održi „strateška rasprava" o zemljama zapadnog Balkana i njihovim perspektivama za članstvo u Evropskoj uniji, na sastanku ministara spoljnih poslova EU u aprilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu