Vlast na meti kritike: "Je li vas sram?"; svi pohrlili u Srbiju

Predsednik Veća ministara BiH Zoran Tegeltija suočio se u utorak s oštrim kritikama u parlamentu zbog katastrofalne epidemiološke situacije u BiH.

Izvor: B92

Utorak, 30.03.2021.

16:20

Vlast na meti kritike:
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Osim toga, kritikovan je i zbog činjenice da tamo još nema potrebnih vakcina.

On je na sve to rekao kako ne snosi nikakvu odgovornost, prenosi Index.hr.

"Je li vas sramota što ste na čelu Veća ministara koje je, zajedno s ostalim odgovornima, nateralo ljude da voze hiljadu kilometara da bi povećali šansu za život bližnjih vakcinišući se u komšiluku umesto da to pravo imaju u svojoj zemlji?", pitao je Tegeltiju na sednici Poslaničkog doma parlamenta BiH poslanik Saša Magazinović (SDP BiH).

Za vikend na hiljade državljana BiH odjurilo je u Srbiju zbog vakcinacije

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Prošlog vikenda na hiljade državljana BiH pojurilo je u Srbiju kako bi se tamo vakcinisali protiv koronavirusa.

Na to su se odlučili kada je postalo jasno da nema nikakvih naznaka kada bi u BiH moglo početi masovnija imunizacija, jer nabavka vakcina posredstvom mehanizma Kovaks kasni, a vlasti ne uspevaju da uspostave kontakt s proizvođačima kako bi taj problem rešili.

BiH je do sada dobila tek nešto manje od 50.000 doza vakcina Astrazeneke i Fajzera, dok je Republika Srpska za sebe nabavila dodatnih 40.000 doza sputnjika V.

Međutim, sve je to malo u odnosu na stvarne potrebe, prenosi Index.hr.

Tegeltija je na poslaničke kritike odgovorio kako je on učinio sve što je bila njegova zakonska obaveza, a krivicu za sve je prebacio na farmaceutske firme koje nisu poštovale utvrđene rokove isporuke.

"Što se tiče mene i odgovornosti koja se pokušava pripisati meni i mojoj stranki, to ne stoji", kazao je Tegeltija, koji je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

Isticane činjenice da su samo u protekla 24 sata u BiH umrle 92 zaražene osobe, a dan ranije 93, Tegeltija nije komentarisao.

I entitetski ministar zdravlja na meti kritika

I entitetski ministar zdravlja Vekoslav Mandić (HDZ BiH) naišao je na kritike i ogorčene komentare na odvojenoj sednici Poslaničkog doma parlamenta Federacije BiH.

Poslanici su ga prozvali zbog činjenice da se tokom godinu dana trajanja epidemije retko pojavljivao ne nudeći nikakva rešenja, ali je zato među prvima primio vakcinu koju je BiH donirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Mandić je odgovorio da se primajući tu vakcinu "nije osećao lagodno" ali je, slično Tegeltiji, odbacio ličnu odgovornost za sadašnje stanje u BiH pa tako i za nedostatak vakcina. Istakao je kako je problem u dobavljačima, a neki od njih uopšte ne žele da razgovaraju sa Federacijom BiH.

"Nama je firma Fajzer jasno rekla da želi da razgovara samo s državom", kazao je Mandić aludirajući na činjenicu da je pitanje zdravlja u BiH prepušteno entitetima.

Za činjenicu da je RS barem posegnula za ruskom vakcinom imao je komentar kako u tom entitetu imaju veleprometnika koji je za to bio registrovan pa im je bilo lakše.

Poslanik Damir Mašić (SDP BiH) prebacio mu je da je odgovoran pre svega zbog činjenice da se BiH poslednja u Evropi uključila u dodatne pregovore o nabavci vakcina, a da se o tome, kao ni o ishodu tih razgovora, zapravo ništa ne zna.

O svemu se, dodao je, saznaje preko portala, prenosi Index.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: