Novo saopštenje o Astrazenekinoj vakcini

Nakon što je više zemalja privremeno obustavilo vakcinaciju Astrazenekinom vakcinom protiv kovida 19, oglasio se i britanski ministar zdravlja.

Izvor: B92

Sreda, 17.03.2021.

06:10

Novo saopštenje o Astrazenekinoj vakcini
Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Reč je o oksfordskoj vakcini a kao razlog privremenog obustavljanja vakcinacije tim cepivom navode se slučajevi neželjenih efekata, uglavnom stvaranje krvnih ugrušaka.

Nakon jučerašnje reakcije prvog čoveka SZO, danas se oglasio i britanski ministar zdravlja Met Henkok, koji je za BBC rekao da je britanska vakcina apsolutno bezbedna.

On je apelovao na ljude da slušaju nadležna regulatorna tela i da se vakcinišu čim im se ukaže prilika. "Znamo da vakcina Oksforda i Astrazeneke u ovom trenutku spasava živote u Velikoj Britaniji. Zato, ako dobijete poziv, odazovite se i dođite na vakcinaciju", poručio je Henkok

Podsetio je na saopštenje britanskog regulatornog tela za medikamente, odakle je rečeno da nije nedvosmisleno dokazana veza između Astrazeneke i trombofilije.

Inače, širom EU i Velikoj Britaniji Astrazenekinu vakcinu je primilo oko 17.000.000 ljudi, a od tog broja svega 40 je prijavilo problem stvaranja krvnih ugrušaka, rekli su iz Astrazeneke.

Britanski ministar zdravlja, kako bi uverio ljude da se vakcinišu, podseća i da su SZO, britansko regulatorno telo, kao i Evropska agencija za lekove rekli da stoje iza te vakcine, koju smatraju bezbednom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: