Vladika Jovan o žrtvama Jasenovca: Moramo praštati, ne smemo zaboraviti VIDEO

Za nas hrišćane jasenovačka žrtva spojila se sa žrtvom Hristovom na Golgoti, a mi smo tu da je se sećamo euharistijski i na svaki drugi način.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Pročitajte još:

Patrijarh Porfirije danas u poseti manastiru Jasenovac; održana liturgija VIDEO

Ovo je danas rekao vladika pakračko - slavonski Jovan i istakao da u logoru u Jasenovcu nisu postradali samo Srbi i pravoslavni narod, već i Jevreji, Romi, kao i Hrvati koji su bili protiv NDH.

„Jasenovačka žrtva ponavlja ono što je Hristos izrekao na tajnoj večeri - ''činite ovo u moj spomen''. Ako je on podneo svoju žrtvu kao istinit Bog i istinski čovek, onda je i celoj Crkvi Božijoj stradanje deo njenog bića, ali i sećanje na njenu žrtvu“, naveo je vladika Jovan.

On je danas ispred obnovljenog Manstira u Jasenovcun podsetio na važnost reči patrijarha Germana da moramo praštati, ali ne smemo zaboravljati .

U tom smislu, skrenuo je pažnju da je osamdesetih godina bilo govora koji su bili potpuno nebiblijski, a koji su se odnosili na to da ukoliko istinski praštate, onda morate i da zaboravite.

Jasenovac je mnogo širok pojam , rekao je on, da bi se u nekoliko reči definisao i objasnio.

Dodaje da, nažalost, ljudi često traže samo nekoliko reči i u tom smislu navodi da sada mnogi zameraju što u filmu „Dara iz Jasenovca“ nešto nije prikazano.

„To je jedan film, kako može sve da obuhvati. Koliko filmova se snimilo o Holokaustu pa ni delić nije iscrpljen onoga što on obuhvata“, zaključuje vladika Jovan.

Logor Jasenovac najveći je koncentracioni logor u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) za vreme Drugog svetskog rata.

Formiran je u avgustu 1941. godine, a uništen u aprilu 1945.

Logor Jasenovac bio je stratište za Srbe, Rome i Jevreje, svih uzrasta, polova, starosnih dobi, socijalnih, obrazovnih i drugih profila, kao i za antifašiste.

Sistem logora Jasenovac zloglasan je po varvarskim metodama i velikom broju žrtava, a prve procene različitih komisija, među kojima su jugoslovenska i izraelska, posle Drugog svetskog rata navode oko 700.000 žrtava.

U Spomen području Jasenovac navodi se 83.145 imena identifikovanih žrtava, a tačan broj nikada nije utvrđen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 198 idi na stranu