Subota, 23.01.2021.

22:13

Isa Mustafa: Osmani ne zaslužuje da bude u Predsedništvu

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da obraćanje v.d. predsednika Kosova Vjose Osmani ukazuje da je ona "potpuno neodgovorna osoba"

Izvor: Beta

Isa Mustafa: Osmani ne zaslužuje da bude u Predsedništvu
Ilustracija: EPA-EFE/ Kushtrim Ternava

On je izjave Osmanijeme o odlukama CIK-a da ukarakterisao i kao "nedopustive i sramotne", i rekao da ona preti nezavisnim institucijama.

"Očekuje se da će vršiteljka dužnosti predsednika braniti presudu Ustavnog suda, braniti primenu zakona i nezavisne institucije. Ona funkciju vršioca dužnosti predsednika zloupotrebljava zbog svojih novih partijskih interesa u Pokretu Samoopredeljenje", napisao je Mustafa na svom nalogu na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, Osmani takvim ponašanjem ne zaslužuje ni sat vremena da bude u Predsedništvu Kosova.

Osmani je večeras u obraćanju putem Fejsbuka rekla da će u slučaju situacije poput jučerašnje, gde je prema njenim rečima CIK zlostavljana, biti prinuđena da preduzme sve mere kako bi zaštitila integritet CIK-a i izborni proces.

Osmani, koja je i sama kandidat na izbornoj listi Pokreta Samoopredeljenje koju CIK nije potvrdio, na početku obraćanja rekla je da je ono što je juče viđeno na sastanku CIK-a bilo bez presedana, nepristojno i nepodnošljivo.

Predsednica Kosova ima pravo prema Zakonu o izborima da smeni predsednicu ili bilo kojeg člana CIK-a ako taj član nije ispunio uslove i kriterijume tog zakona, ako članovi ne prisustvuju na tri uzastopna sastanka CIK-a i ukoliko je prekid (mandata) usvojen sa dve trećine glasova članova CIK.

Takođe, predsednik Kosova može prekinuti mandat članu CIK-a ako je uhapšen zbog krivičnog dela, ukoliko se član ponaša ili obavlja neku radnju koja ozbiljno utiče na status i integritet CIK-a, i ukoliko član nije u mogućnosti da sprovodi svoje dužnosti duže od dva meseca uzastopno u periodu od šest meseci.

Politički analitičari u Prištini smatraju da današnje obraćanje Osmani predstavlja vid pritiska na CIK, pošto je i ona deo izbornog procesa kao kandidat sa brojem dva Pokreta Samoopredeljenje, čija izborna lista juče nije potvrđena jer nisu poštovali član 29 Zakona o izborima i poslednje odluke Ustavnog suda koje obavezuju CIK da iz spiskova za poslanike isključi osobe koje su u poslednje tri godine pravosnažno osuđene za krivična dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: