U našem komšiluku registrovan i ptičji grip; "Preduzimamo sve mere..."

U Hrvatskoj je registrovano prisustvo ptičijeg gripa, podtipa H5N8.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2020.

11:32

U našem komšiluku registrovan i ptičji grip;
Ilustracija/Foto: Depositphotos/OlenaPavlovich

Prisustvo ovog tipa gripa registrovan je na farmi tovljenih ćurki na području Koprivničko-križevačke županije.

Kako je saopšteno dalje laboratorijske analize će utvrditi u koju grupu patogenosti pripada virus (visoko ili nisko patogeni virus).

Pronađeni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu kod ljudi, odnosno da ima zoonotski potencijal.

Farma je stavljena pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i trenutno se sprovode radnje u svrhu utvrdjivanja činjenica važnih za odredjivanje daljnjih mera na samoj farmi kao i na području Hrvatske.

"Hrvatska preduzima sve mere sprečavanja širenja ptičjeg gripa"

Ministarka poljoprivrede Hrvatske Marija Vučković saopštila je da se preduzimaju sve mere sprečavanja širenja ptičjeg gripa.

Kako javlja zagrebačka TV N1, ona je istakla da je reč o podtipu za koji do sada nije potvrđen prenos na ljude.

Vučkovićeva je posle sednice vlade rekla novinarima da se mere preduzimaju i da će o pojavi bolesti obavestiti države članice EU, a najavila je i formiranjej Nacionalnog štaba.

"Na pojavu prve sumnje zabranjen je promet i premeštanje životinja, popisuju se farme u užem i širem okruženju", rekla je Vučkovićeva.

Upitana zna li se odakle je virus stigao, kazala je da Ministarstvo danima obaveštava javnost o pojačanim mogućnostima širenja ptičjeg gripa i to baš tipa H5N8, jer ga najviše šire ptice selice u celoj Evropi.

Prje nego se pojavio u Hrvatskoj, potvrđen je u 13 zemalja EU kod uzgoja peradi, odnosno sedam zemalja kod divljih ptica, rekla je ministarka i podsetila da je pre nekoliko dana na snagu stupila naredba o merama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: