Moguć vojni sukob usred Evrope?

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je ukazala na dugotrajnu napetost između dva suseda u Egejskom moru - Grčke i Turske.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2020.

15:54

Moguć vojni sukob usred Evrope?
Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Njena reakcija je usledila posle više od dva meseca pošto je intervenisala kako bi sprečila vojnu konfrontaciju između Grčke i Turske

"Teško je zamisliti koliko mala udaljenost između vojnog sukoba i mirnog rešavanja može biti u nekim slučajevima", rekla je Merkelova na zasedanju donjeg doma nemačkog parlamenta uoči sutrašnjeg sastanka Evropskog saveta, prenosi Dojče vele (DW).

Prema njenim rečima, napetost u odnosima Ankare sa Grčkom i grčko-kiparskom stranom je vrlo velika, a Turska je NATO partner.

Merkelova je navela i da Turska pokazuje izvanredne napore u smeštaju izbeglica, kritikujući Grčku zbog nedavnih događaja u kampu Morija na ostrvu Lezbos.

"Trebalo bi da pažljivo uravnotežimo naše odnose i usredsredimo se na saradnju", rekla je nemačka kancelarka, opisujući odnose sa Turskom kao višedimenzionalne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: