"Falun gong" strahuje od novog kineskog zakona o Hongkongu

Pripadnici duhovnog pokreta "Falun gong" strahuju da će se, posle usvajanja zakona o nacionalnoj bezbednosti za područje Hongkonga, isto dogoditi i u tom gradu,

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2020.

11:36

Pripadnici "Falun gonga" poznati su po tome što na javnim mestima u grupama izvode specifične fizičke vežbe i vežbe meditacije, ali i po svom protivljenju vladavini Komunističke partije Kine. Pokret je u kopnenom delu Kine zabranjen 1999. godine.

Pripadnici "Falun gonga" poznati su po tome što na javnim mestima u grupama izvode specifične fizičke vežbe i vežbe meditacije, ali i po svom protivljenju vladavini Komunističke partije Kine.

Novim zakonom o nacionalnoj bezbednosti između ostalog su predviđene doživotne kazne zatvora za veoma široko definisana krivična dela secesije, subverzije, terorizma i zavere protiv Kine u dosluhu sa stranim silama.

Do sada, "Falun gong" nije bio zabranjivan na tlu Hongkonga, ali njegovi pripadnici strahuju da bi se posle usvajanja restriktivnog zakona i to moglo promeniti, iako se u samom aktu ne pominju verske ili duhovne grupe.

Kako navodi Rojters, honkonške vlasti odbile su da daju konkretan komentar o tome kako će zakon uticati na "Falun gong", a ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da će novim aktom biti sankcionisan svaki vid ponašanja koji ugrožava nacionalnu bezbednost, kao i da je "Falun gong" kult koji je zabranjen na zahtev naroda i da navodi o represiji protiv njega nisu istiniti.

Ingrid Vu, portparolka honkonškog udruženja članova "Falun gonga", izjavila je za Rojters da je dvoje pripadnika tog pokreta već napustilo Hongkong zbog straha za svoju bezbednost.

Jang Sjaolan, sledbenica "Falun gonga" koja je iz kopnenog dela Kine iz istog razloga 2009. godine prebegla u Honkong, ističe da se više ne oseća bezbedno u tom gradu.

Ipak, ona i grupa od šest pripadnika "Falun gonga" rekli su da, i pored strahovanja da pokret može biti proglašen nezakonitim i u Hongkongu, nameravaju da i dalje redovno vežbaju na javnim mestima, čime se, kako navodi Rojters, u tom gradu bavi oko 300 "Falun gongovaca".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: