Samoopredeljenje: Tači prekršio Ustav

Poslanička grupa pokreta Samoopredelenje je danas Ustavnom sudu Kosova podnela zahtev za ocenu protivustavnih delovanja predsednika Kosova Hašima Tačija.

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2020.

10:55

Samoopredeljenje: Tači prekršio Ustav
Foto: Epa/Petrit Pernaj

Oni smatraju da je Tači "podsticao i ubedjivao poslanika Hadži Šalju da promeni stav i glasa za izbor vlade Avdulaha Hotija.

U saopštenju Samoopredeljenja se navodi da je predsednik Kosova, van ovlašćenja i teškog nepoštovanja ustavnih i demokratskih principa podele vlasti, pogazio Ustav Kosova.

"On je na direktan način uticao da poslanik Šalja promeni stav i glasa na vanrednoj sednici Skupštine Kosova dana 3. juna", piše u saopštenju.

Samoopredeljenje navodi da je Hašim Tači odlazio kući kod poslanika Šalje, u posle ponoćnim satima.

"Punu sliku neustavnih postupaka zaokružuje slučaj intervencije i uticaja nad poslanikom Hadži Šaljom, odlaskom njegovoj kući posle ponoći. Tu činjenicu je obelodanio sam poslanik, što je potvrdjeno od Tačija i Ramuša Haradinaja. Ustav Republike Kosovo ne dozvoljava predsedniku aktivnu političku ulogu, jer to što je uradio Tači nije samo aktivno političko angažovanje već i teško uplitanje na naš ustavni poredak", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: