Borel: Uvesti Zapadni Balkan u EU

Šef diplomatije EU Žosep Borel je ocenio je da se evropski politički model, zasnovan na demokratiji i poštovanju ljudskih prava, nalazi pred izazovima.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/DAI KUROKAWA, arhiva
EPA-EFE/DAI KUROKAWA, arhiva

On je dodao da je "bitka narativa" posebno vidljiva na Zapadnom Balkanu.

"Moramo da održimo našu nameru da Zapadni Balkan uvedemo u EU", poručio je Borel u obraćanju nemačkim ambasadorima tokom video-konfrencije.

On je ocenio da se u svetu dešavaju mnoge "dramatične promene", pri čemu SAD sve više gube primat, a Azija postaje sve više ekonomski, bezbednosno i tehnički zastupljenija.

"Kovid 19 je prva velika kriza u posednim decenijama gde SAD ne predvode globalni odgovor. Gde god da pogledamo, vidimo jačanje rivaliteta, posebno između SAD i Kine", naveo je Borel.

Ocenjujući da raste i pritisak da se "izabere strana", Borel ocenjuje da EU treba da prati sopstvene interese i ne bude instrumentalizovana bilo od Vašingtona ili Pekinga.

"Potreban nam je bolji strateški pristup upravljanju ranjivim i zavisnim delovima. Svet rizikuje da postane manje slobodan, manje uspešan, manje ravnopravan, a više izdeljen i zato ćete vi diplomate imati puno posla", poručio je Borel ambasadorima Nemačke u svetu.

Nemačka od 1. jula preuzima predsedavanje Savetu EU od Hrvatske.

Ranije je bilo najavljeno da će Zapadni Balkan i proširenje biti jedan od prioriteta nemačke agende do kraja 2020. godine.

strana 1 od 10 idi na stranu