Napeta noć u Nikšiću: Vladika Joanikije u policiji zbog litije, hiljade na ulicama VIDEO

Vladika Joanikije i sedam sveštenika SPC nalaze se na saslušanju u policijskoj stanici u vezi sa kršenjem mera donetih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

Izvor: B92

Utorak, 12.05.2020.

22:00

Default images

Ranije tokom večeri, pripadnici crnogorske policije odveli su na saslušanje vladiku budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedam sveštenika SPC. Oni su se posle ponoći i dalje nalazili tamo. Oko pola dva ujutru okupljenom narodu rečeno je da će vladika i sveštenici ići kod tužioca, što je dovelo do novog negodovanja ljudi koji su već satima na ulicama Nikšića.

Vladika Joanikije obratio se okupljenima pred odlazak u policiju u cilju smanjivanja tenzija. On je rekao da će otići u policiju da da izjavu.

"Nećemo da se čerupamo sa policijom", rekao je on, usput pozvavši građane da ne napadaju pripadnike policije koji rade svoj posao.

Iz mase su se moglu čuti povici negodovanja i nezadovoljstva, između ostalog i zbog toga što se baš noću i na današnji, neradni i sveti, dan vladika odvodi u policiju.

Problem je izbio i oko prevoznog sredstva kojim će vladika otići u stanicu. Okupljena gomila se protivila da vladiku preveze marica, te je on u stanicu otišao u civilnim kolima. Do stanice su ga peške pratili okupljeni.

Sveštenik SPC obratio se okupljenima rekavši da je crkva dostojanstvena ustanova i pozvao građane da ne vređaju. Njegovo obraćanje praćeno je grupnom molitvom Oče naš.

Pripadnik crnogorske policije obratio se okupljenima, pozvavši ih da oslobode prostor ispred stanice i pređu prekoputa. Policajci su stavili gas maske, kao upozorenje pred bacanje suzavca. Nezadovoljni građani su se povukli.

Okupljeni ne planiraju da se raziđu dok se saslušavanje ne završi.

Sveštenici koji su na saslušanju pojali su u policijskoj stanici.

Sveštenici pjevaju u POLICIJSKOJ stanici! Ðukanoviæeva MAFIJA krenula na ljude iza kojih stoji sami BOG. ZATO ÆETE I DA IZGUBITE OVU BITKU!✊

Posted by Vladislav Dajkoviæ on Tuesday, May 12, 2020
Ranije tokom dana održana je litija u Nikšiću na dan Svetog Vasilija Ostroškog.

Tim povodom obratio se i direktor Uprave polcije Veselin Veljović.

"Povodom okupljanja građana u organizaciji SPC u Nikšiću, prekršena je naredba o zabrani okupljanja a organizatori će biti procesuirani", rekao je on.

Oglasila se i Mitropolija

Večeras, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. policija je, nakon duže rasprave, u Parohijskom domu u Nikšiću, oko 22 sata, uručila poziv i pokušavala nasilno da privede u Centar bezbednosti Episkopa budimljansko-nikšićkog G. Joanikija sa još devet sveštenika upravo je saopšteno na zvaničnom sajtu Eparhije budimljansko-nikšićke.

“Namera policije je bila da ponizi uglednog Arhijereja Crkve Božje na način što su hteli da ga u Centar bezbjednosti sprovedu vozilom za kriminalce, u narodu poznatom kao marica, što je Vladika dostojanstveno odbio i uz veliko negodovanje sabranog naroda (nekoliko hiljada) zbog ovako necivilizovanog ponašanja policije, uputio se u Centar bezbednosti peške, u pratnji sveštenika, koje je policija, takođe, imala namjeru da privede. Ovakvim postupanjem prema verskim službenicima, u ovom slučaju prema Arhijereju Crkve Božje i sveštenstvu nikšićkog Sabornog hrama, policija demonostrira neprofesionalnost, na taj način pokušavajući da isprovocira građane i verni narod i dovede u pitanje mir i stabilinost u Crnoj Gori”, stoji u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: