"Za nas su vrata katedrale u Sarajevu zatvorena za svagda"; Tokom protesta zbog mise napadnut gradonačelnik

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom uputio je otvoreno pismo kardinalu Vinku Puljiću povodom najavljenog služenja mise žrtvama Blajburga.

Izvor: B92

Utorak, 12.05.2020.

15:40

On je rekao da su tim činom vrata Katedrale srca Isusova u Sarajevu zatvorena za saradnike iz Srpske pravoslavne crkve.

"Iskreno, ne možemo da verujemo da pripremate misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu ovim i ovakvim povodom. Ovim i ovakvim postupkom zatvorili ste vrata katedrale Srca Isusova u Sarajevu za svagda za Nas i naše saradnike. Obezvredili ste smisao molitvenih osmina za jedinstvo hrišćana koje ovim činom prestaje. Preuzeli ste na sebe odgovornost za prekidanje i naših ličnih odnosa", navodi se u pismu mitropolita Hrizostoma.

"Mi ne možemo gajiti bratske i prijateljske odnose sa ljudima koji moleći se za žrtve Blajburga 1945. apologiraju (da ne kažemo veličaju) ustaški i domobranski pokret, koji su van svake sumnje nacistički i zločinački pokreti i iza kojih je hiljade i hiljade nevino pobijenih žena, dece, staraca i ljudi", naglasio je mitropolit dabrobosanski.

Kako je dodao, SPC ni na koji način ne želi da utiče na odluku o održavanju mise te to ostavlja kardinalu Puljiću.

Istim povodom, neformalna grupa građana okupila se danas ispred Katedrale srca Isusova u centru Sarajeva kako bi iskazala mirni protest zbog najavljene mise za žrtve Blajburga, preno je Avaz.ba

Na skupu se desio i verbalni konflikt prilikom kojeg je napadnut i bivši dogradonačelnik Sarajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: