"Od 9 tačaka sporazuma, ispunio samo jednu - i to delimično"

Kijev treba savesno da pristupi direktnom dijalogu sa Donjeckom i Luganskom narodnom republikom, a Rusija poziva obe strane da usvoje i dodatne mere.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2020.

17:59

Foto: EPA-EFE/KIMMO BRANDT, arhiva

Sve zarad podrške primirju u regionu, kaže ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na brifingu nakon onlajn sastanka ministara spoljnih poslova zemalja "normandijskog formata".

"Najvažnije je ne čekati nikakve globalne kataklizme da bi ljudi konačno shvatili da je neophodno da se dogovore, već jednostavno pristupiti savesnom ispunjavanju Minskih sporazuma. Vidimo da postoje problemi na obe strane. Ali, glavni problem, kao što sam danas rekao, jeste odsustvo jasnog odgovora na pitanje da li je Kijev spreman da pošteno stupi u dijalog sa Donjeckom i Luganskom, kao što je to predviđeno Minskim sporazumima", pojasnio je Lavrov.

Lavrov je, nakon današnjeg onlajn samita ministara spoljnih poslova zemalja u "normandijskom formatu“ (Francuska, Nemačka, Rusija i Ukrajina) povodom razmatranja procesa regulisanja situacije u Donbasu, objavio da su ministri zaključili da je od devet tačaka finalnog dokumenta sa samita lidera koji je održan u decembru u Parizu, ispunjena samo jedna tačka - razmena zarobljenika i to, delimično.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: